Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Publicat:

Netanyahu în luptă cu armata israeliană

Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă să pună la cale un puci contra soțului ei, premierul Benjamin Netanyahu. Afirmația se adaugă altor declarații, insinuări, insulte, acuzații, minciuni și calomnii diseminate în rândurile publicului în cadrul unei campanii de incitare contra comandanților armatei, purtate de o mașinărie vitriolică dirijată de Netanyahu, scrie HAARETZ, potrivit stiripesurse.ro.

„Flagelul scurgerilor în presă repetate, tendențioase și false despre dna Netanyahu constituie o nedreptate abjectă”, a afirmat o replică distribuită în numele soției premierului. Fiul lui Netanyahu, Yair, o piesă importantă a mașinăriei vitriolice, a fost mobilizat și el în slujba efortului de dezmințire. Dezmințiri lipsite de orice valoare. Acesta e un mod de operare familiar: mai întâi calomniezi, apoi ștergi sau dezminți.


Vezi şi: VIDEO – Dezbatere tensionată între un Trump plin de aplomb şi un Biden confuz – Stiripesurse.md

Incitarea contra IDF și a comandanților ei e sistematică. Acum câteva zile Yair Netanyahu a postat, din însoritul Miami, un clip în care șeful de stat major al IDF Herzl Halevi, șeful serviciului de spionaj Shin Bet Ronen Bar și șeful spionajului militar, Aharon Haliva, sunt calificați drept „rateuri fatale”. Iar apoi a scris pe X: „Ce încearcă ei să ascundă? Dacă nu există nici un fel de trădare, de ce se tem atât de mult de o anchetă independentă și externă privind cele întâmplate?”

Netanyahu în luptă cu armata israeliană

Scopul atacului la adresa comandanților militari este să li se arunce în cârcă întreaga răspundere pentru eșecul din 7 octombrie, permițându-i lui Netanyahu să scape de răspundere și să-și nege orice vină. Însă Netanyahu nu aplică presiunea menită a slăbi IDF doar de deasupra; el o împiedică de asemenea să-și mărească efectivele, insistând pe perpetuarea schemei prin care ultra-ortodocșii se eschivează de la înrolare, chiar și pe timp de război.

Chiar și prin legea privind eschivarea de la încorporare Netanyahu arată că e dispus să submineze armata pentru a-și proteja propriile interese. „Oricine îi reprezintă pe soldați nu poate susține legea”, a declarat ministrul apărării Yoav Gallant, precizând că: „Aceasta nu e o chestiune politică, IDF are nevoie de mai mulți soldați”. Netanyahu nu îi reprezintă pe soldați, iar la nevoile IDF e indiferent. Unicul lucru la care se gândește e propria supraviețuire politică. Drept urmare, el periclitează securitatea națională.

În plus, Netanyahu și guvernul său incită la război cu orice ocazie, inclusiv vorbind despre un eventual război cu Hezbollah. Concomitent, ei denunță Autoritatea Palestiniană, slăbind-o, și-l provoacă pe principalul aliat al Israelului, SUA.

Netanyahu în luptă cu armata israeliană

Disponibilitatea lui Netanyahu de a submina încrederea publică în comandanții militari, pe vreme de război, e conformă cu concluziile referitoare la el de săptămâna aceasta ale comisiei de stat de anchetă privind așa-zisa afacere a submarinelor. Comisia afirmă că el „a periclitat securitatea statului și a afectat relațiile externe și interesele economice ale Israelului”.

Trebuie convocate cât mai curând cu putință alegeri generale, astfel încât să ne putem elibera de sub controlul periculos al lui Netanyahu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Afirmaţiile privind posibila ingerință a Rusiei în alegerile din Regatul Unit sunt ‘foarte îngrijoratoare’ (vicepremier)

Afirmaţiile privind posibila ingerință a Rusiei în alegerile din Regatul Unit sunt 'foarte îngrijoratoare' (vicepremier) Presupusul amestec al Rusiei în viitoarea campanie electorală generală din...

Viktor Orban anunţă o noua alianţă a partidelor europene de extrema dreaptă

Viktor Orban anunţă o noua alianţă a partidelor europene de extrema dreaptă Premierul ungar Viktor Orban a anunţat duminică la Viena o alianţă cu...

Un bărbat, în vârstă de 53 de ani, din Rezina a murit strivit de un tractor

Un bărbat, în vârstă de 53 de ani, din Rezina a murit strivit de un tractor Un bărbat a murit, după ce a fost strivit...

5 diete sănătoase cu care poți slăbi și preveni bolile

5 diete sănătoase cu care poți slăbi și preveni bolile Dacă îți dorești să scapi de kilogramele în plus, sfatul specialiștilor este să eviți dietele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.