Netanyahu şi-a scurtat vizita la Berlin, pe fondul îngrijorărilor privind securitatea în Israel

Publicat:

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a decis să-şi scurteze vizita la Berlin, a anunţat miercuri biroul său, care anterior anunţase că acesta a avut consultări “cu privire la evoluţiile din domeniul securităţii naţionale”, relatează Reuters, potrivit agerpres

Declaraţiile biroului de presă al premierului israelian nu oferă detalii suplimentare cu privire la această decizie.


Citește și : SUA şi Rusia au versiuni contradictorii despre doborârea dronei americane în Marea Neagră

Separat, Netanyahu şi ministrul său al apărării, Yoav Gallant, au spus că au avut discuţii la nivel înalt despre o chestiune de securitate naţională pe care oficialii israelieni au refuzat să o comenteze.

Netanyahu urma să se îmbarce spre Berlin miercuri după-amiază. Conform unui itinerar preliminar difuzat săptămâna trecută, premierul israelian trebuia să revină vineri în ţară. Dar în noua declaraţie a biroului său se spune că va reveni joi seara.

Guvernul său de coaliţie format din partide naţionalist-religioase, venit la putere în decembrie, se confruntă cu proteste de o amploare fără precedent împotriva unei preconizate reforme judiciare care ar putea priva sistemul judiciar de posibilitatea de a influenţa deciziile organelor legislativ şi executiv, transmite postul de televiziune israelian i24News.

Manifestanţii au declarat că vor încerca să îl împiedice pe Netanyahu să ajungă la aeroport miercuri. Mii de protestatari sunt aşteptaţi după-amiază pe drumurile care duc spre aeroport şi chiar în interiorul aeroportului.

Premierul israelian urmează să se întâlnească cu cancelarul german Olaf Scholz. Aceasta va fi prima întâlnire între cei doi după revenirea la putere a lui Benjamin Netanyahu. Pe agenda discuţiilor se află probleme internaţionale, în special ameninţarea iraniană şi războiul în Ucraina.

În timp ce manifestaţiile împotriva reformei judiciare continuă, organizatorii demonstraţiei de miercuri au declarat că “Netanyahu ne va întâlni la fiecare colţ de stradă, la fiecare zbor şi la fiecare conferinţă la care se va duce”. “Nu-i vom permite să distrugă visul mai multor generaţii şi viziunea sionistă, transformând Statul Israel într-o dictatură”, au declarat aceştia, potrivit i24News.

Organizatorii manifestaţiei au precizat totuşi că nu vor bloca decât căile de acces spre aeroportul Ben Gurion, dar că aeroportul va fi în continuare accesibil cu trenul, lăsând o şansă călătorilor să ajungă la cursele lor.

Netanyahu se va deplasa la aeroport cu elicopterul dacă va fi imposibil să ajungă pe cale rutieră din cauza manifestaţiilor, aşa cum a făcut deja săptămâna trecută, când a plecat spre Italia, potrivit aceluiaşi post de televiziune.

Citește și : Ucraina acuză Rusia că vrea să ‘extindă’ conflictul

Premierul israelian are programată luna aceasta şi o vizită la Londra, la sfârşitul lunii, pentru a se întâlni cu omologul său britanic Rishi Sunak.

Manifestanţii sunt aşteptaţi să perturbe traficul în toată ţara, în special la Tel Aviv, anunţând proteste în faţa ambasadelor SUA, Marii Britanii, Germaniei şi Franţei, conform i24News.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.