NHS Test & Trace A ÎNGHIŢIT 37 de miliarde de lire sterline din banii publici. Angajaţii erau plătiţi să se uite pe Netflix!

Publicat:

‘NHS Test and Trace’ a primit o sarcină fundamentală – „să ajute să rupă lanțurile de transmitere a Covid-19 și să le permită oamenilor să se întoarcă la un mod de viață mai normal”.

În acest sens, operațiunea de 37 de miliarde de lire sterline a eșuat, spune un raport extrem de critic al Comitetului de Conturi Publice (PAC), relatează The Telegraph.


Sistemul – prezidat de baronesa Harding, care şi-a părăsit postul în NHS luna aceasta – a făcut mai multe angajamente nerespectate, au declarat miercuri parlamentarii.

Poate cel mai critic subiect, „nu și-a îndeplinit promisiunea centrală de a evita un alt lockdown”. Cu obiectivele de a furniza rezultate ale testelor ratate în mod repetat, țara a fost cufundată în alte blocări de acest gen.

Raportul, lansat miercuri și publicat în timp ce Cancelarul a stabilit detalii despre un impuls de finanțare de 5,9 miliarde de lire sterline pentru NHS, nu ar putea fi o reamintire mai salutară a pericolelor alocării unor sume mari de bani publici fără un plan clar.

NHS Test and Trace nu a făcut niciodată parte din serviciul de sănătate, fiind creat de Departamentul de Sănătate și Asistență Socială în luna mai anul trecut, când Boris Johnson a promis un sistem de urmărire „unic în lume”. Raportul deputaților despre PAC detaliază un sistem care este orice altceva.

Testarea

În mai 2020, Grupul Consultativ Științific pentru Situații de Urgență a recomandat ca, pentru ca un sistem de testare și urmărire să fie eficient, nu ar trebui să treacă mai mult de 48 de ore între identificarea unui caz inițial și autoizolarea contactelor acestora.

Cu toate acestea, a durat până în ianuarie a acestui an înainte ca NHS Test and Trace să atingă o țintă mult mai ușoară – să ajungă la 80% dintre contacte în 72 de ore – arată raportul.

Pe măsură ce cazurile au crescut în toamna trecută, timpii de așteptare pentru rezultatele testelor s-au deteriorat.

Între timp, laboratoarele au fost subutilizate, cu zone de capacitate neutilizată, arată raportul. „Între noiembrie 2020 și aprilie 2021, utilizarea medie a laboratoarelor sale a fost de 45%.”

Pe măsură ce presiunile au crescut, performanța s-a înrăutățit.

„În perioada Crăciunului 2020, când părea să existe o capacitate de rezervă de laborator și numărul cazurilor de Covid-19 creștea, performanța a scăzut și a fost nevoie de mai mult timp pentru a furniza rezultatele testelor, doar 17% dintre oameni primind rezultatele testelor în 24 de ore în decembrie 2020.”

Între timp, gradul de utilizare a testelor rămâne periculos de scăzut, doar 18 până la 33% dintre cei cu simptome de Covid-19 raportând că au primit un test, se arată în raport.

NHS Test and Trace este, de asemenea, responsabil pentru distribuirea testelor de flux lateral în cadrul unui program care ar trebui să detecteze cazurile asimptomatice de Covid-19 și să oprească răspândirea acestora.

Aproximativ 700 de milioane de teste de flux lateral au fost trimise de NHS Test and Trace, guvernul încurajând oamenii să le facă de două ori pe săptămână.

Sistemul necesită înregistrarea rezultatelor online, permițând urmărirea răspândirii virusului. Dar acest lucru a fost realizat în doar 14% din cazuri, arată raportul.

„Nu este clar ce beneficii au asigurat restul de 595 de milioane de teste”, au spus parlamentarii.

Urmărirea

Rezultatele rapide sunt cruciale pentru a rupe lanțurile de transmisie, însuși scopul testării și urmăririi NHS.

Dar sistemul eșuat a înghiţit sume uriașe acordate angajaţilor cărora li sa dat puțin sau nimic de făcut.

Anul trecut, managerii de apeluri de la NHS Test and Trace au spus cum au fost plătiți efectiv pentru a „se uita pe Netflix” de acasă, unul dintre ei spunând că a primit 4.500 de lire sterline fără a participa la un singur apel.

În mod șocant, raportul a dezvăluit că desfășurarea instrumentelor de urmărire a contactelor a scăzut la un nivel minim în timpul ultimului lockdown.

Raportul a menționat: „[NHS Test & Trace] are o rată de utilizare țintă de 50% pentru personalul centrului său de contact, dar cea mai mare cifră atinsă a fost de 49% la începutul lunii ianuarie 2021 și aceasta a scăzut la 11% până la sfârșitul lunii februarie 2021.

„Majoritatea capacității de testare și de urmărire a contactelor pentru care [NHS Test & Trace] a plătit nu a fost folosită”, se arată clar în raport.

Cheltuire

Sumele acordate NHS Test and Trace au fost mari, au spus parlamentarii.

„NHS Test and Trace a fost unul dintre cele mai scumpe programe de sănătate oferite în timpul pandemiei, cu o alocare de 37 de miliarde de lire sterline pe doi ani, deși a cheltuit cu 8,7 miliarde de lire sterline în primul an.

„S-a concentrat pe furnizarea de programe, dar rezultatele sale au fost încurcate și o serie de obiective declarate au fost supraevaluate sau nu au fost atinse.

„Pentru sumele uriașe de bani rezervate pentru program, egale cu aproape 20% din bugetul NHS Anglia pe 2020-2021, trebuie să vedem o strategie și o moștenire adecvate pe termen lung.”

O mare parte din finanțare a fost cheltuită pe consultanți, aduși de la firme private pentru a consilia sau pentru a oferi abilități tehnice.

Promisiunile repetate ale NHS Test and Trace de a reduce cheltuielile pentru consultanți și de a angaja mai mult din personalul propriu nu au făcut nicio diferență.

În ciuda promisiunilor de a reduce dependența de consultanții de management, a angajat mai mult în aprilie 2021 decât în ​​decembrie 2020, cu 2.239 de oameni în contabilitate, cheltuins în medie 1.100 de lire sterline pe zi, iar unii fiind plătiţi chiar cu mai mulţi bani.

Raportul a declarat că cheltuielile pentru consultanți păreau să fi „scăpat de sub control” – cu discrepanțe semnificative în conturile nivelurilor de cheltuieli.

„[NHS Test and Trace] nu are un control ferm asupra cheltuielilor sale generale pentru consultanți. Se estimează că va cheltui un total de 195 de milioane de lire sterline pentru consultanță în 2021-2022, dar, în același timp, a indicat că va cheltui 300 de milioane de lire sterline numai pentru cei mai buni 10 furnizori de consultanță…

„Primul nostru raport privind NHS Test and Trace a concluzionat că se bazează prea mult pe contractori scumpi și pe personal temporar. Am constatat că până în octombrie 2020, a semnat 407 contracte în valoare de 7 miliarde de lire sterline cu 217 organizații publice și private. Până la sfârșitul lunii decembrie 2020, aceasta a crescut la peste 600 de contracte.”

Estimările de la NHS Test & Trace în această vară au sugerat că în 2020/2021 va cheltui 372 de milioane de lire sterline pentru personalul agenției și contractor și 195 de milioane de lire sterline pe onorariile de consultanță, comparativ cu 52 de milioane de lire sterline pentru personalul permanent și detașat.

Organizația a spus că aceste cifre ar trebui să crească în înregistrările finale.

Încercările de a asigura personal permanent au eșuat în mod repetat, sugerează raportul. Mai mult de o treime din cele 523 de campanii de recrutare până la sfârșitul lunii mai 2021 nu au reușit să desemneze pe nimeni.

Oamenii de știință sunt și mai critici.

Dr. Simon Clarke, profesor asociat în microbiologie celulară, Universitatea din Reading, a declarat: „Raportul Comitetului de Conturi Publice a evidențiat multe deficiențe în serviciul NHS Test & Trace, despre care spune că a eșuat în obiectivul său de a rupe lanțurile de contagiere a Covid-19.

„Baroneasa Harding s-a lăudat anterior că operațiunea a fost de dimensiunea Tesco, fără a admite că lanțul de supermarketuri chiar funcționează.”

Ce urmează?

Parlamentarii au îndemnat Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie – care este acum responsabilă pentru NHS Test and Trace – să stabilească un plan clar pentru a-și îndeplini obiectivele.

„NHS Test & Trace s-a concentrat pe furnizarea de programe, dar rezultatele sale au fost încurcate și o serie de obiective declarate au fost supraevaluate sau nu au fost atinse. Pentru sumele uriașe de bani rezervate programului, egale cu aproape 20% din bugetul NHS Anglia 2020-21, trebuie să vedem o strategie și o moștenire adecvate pe termen lung”, spun aleşii britanici.

Oficialii din domeniul sănătății sunt acum rugați să publice, până la sfârșitul acestui an, un cadru de management al performanței care să stabilească cum se va realiza acest lucru.

Dame Meg Hillier, președintele PAC, a spus că o astfel de risipă de fonduri publice nu trebuie să se repete niciodată.

„Pentru această sumă uriașă de bani, trebuie să vedem un sistem moștenit gata să funcşioneze atunci când este necesar, dar nu este clar ce va fi de arătat pe termen lung.”

‘NHS Test & Trace a îndeplinit ceea ce și-a propus – să rupă lanțurile de transmisie și să salveze vieți. Până în prezent, au fost efectuate peste 323 de milioane de teste și au fost contactate aproape 20 de milioane de persoane care altfel ar fi putut transmite virusul fără să știe’, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

„Ne-am bazat pe bună dreptate pe expertiza vastă a unui număr de parteneri din sectorul public și privat, care au fost de neprețuit ajutându-ne să luptăm împotriva virusului. Am construit o rețea de testare de la zero care poate procesa milioane de teste pe zi – mai mult decât orice țară europeană – oferind un test LFD sau PCR gratuit oricui are nevoie de unul.

„Noua Agenție pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie va consolida cunoștințele care există acum în sistemul nostru de sănătate pentru a ne ajuta să luptăm împotriva viitoarelor pandemii și amenințări,” a menţionat oficialul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Alte patru cazuri umane de gripă aviară confirmate în SUA

Alte patru cazuri umane de gripă aviară confirmate în SUA Alte patru cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă au fost confirmate în statul american...

Reședința lui Putin din Valdai devine o fortăreață – Liderul de la Kremlin este protejat de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană

Reședința lui Putin din Valdai devine o fortăreață - Liderul de la Kremlin este protejat de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Un alt...

Televiziunea rusă de stat amenință cu atacarea Bucureștiului: ‘Dușmanul nostru se află în altă parte’

Televiziunea rusă de stat amenință cu atacarea Bucureștiului: 'Dușmanul nostru se află în altă parte' Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, afirmă miercuri că televiziunea rusă de...

Germania vrea să reducă la 50% cheltuielile pentru Ucraina în 2025

Germania vrea să reducă la 50% cheltuielile pentru Ucraina în 2025 Guvernul german intenționează să aprobe miercuri bugetul pentru 2025, după luni de dispute, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.