X

Nicolae Șova a picat evaluarea Comisiei Pre-Vetting

Nicolae Șova a picat evaluarea Comisiei Pre-Vetting

Judecătorul Nicolae Șova nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică și nu a trecut evaluarea reluată. Comisia Pre-Vetting anunță că decizia a fost transmisă atât candidatului, cât și Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), instituție responsabilă de organizarea concursului de suplinire a funcției de membru în CSM din rândul candidaților judecători. 

Nicolae Șova a fost numit în funcția de judecător în 2005, în Judecătoria sectorului Botanica, Chișinău. Începând cu noiembrie 2021 a exercitat interimatul funcției de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, sediul Central, și președinte al instanței, iar în septembrie 2023 și-a anunțat demisia din această funcție.

Citeşte şi: Parlamentul Republicii Moldova împlinește 33 de ani de activitate – Stiripesurse.md

În cadrul audierilor, Șova a fost întrebat de membrii comisiei despre bunurile imobile pe care le deține. Despre unele dintre acestea au scris și jurnaliștii Anticoruptie.md în anchetele publicate. Doar în 2021, judecătorul a primit în dar o casă, iar alta era aproape gata de a fi dată în exploatare. În același an Șova a reuşit să-şi cumpere şi o maşină de teren nou-nouţă, pentru care a scos din buzunar mai mult de jumătate de milion de lei.

Nicolae Șova a picat evaluarea Comisiei Pre-Vetting

Magistratul are la dispoziție 48 de ore să informeze Comisia dacă acceptă sau se opune publicării deciziei. În lipsa notificării, decizia va fi plasată pe pagina web a Comisiei, într-o formă depersonalizată, în limbile română și engleză. Candidatul nu a solicitat desfășurarea audierii în ședință publică.

Comisia Pre-Vetting anunță că după emiterea deciziilor Curții Supreme de Justiție din 1 august 2023 și 29 ianurie 2024 prin care a fost dispusă reevaluarea a 22 de candidaturi la poziția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii sau Superior al Procurorilor, până în prezent, Comisia Pre-Vetting a finalizat/ încheiat reevaluarea a 14 candidați. Dintre aceștia, o candidată a promovat, 12 nu au promovat evaluarea reluată (inclusiv trei candidați pe motivul retragerii din concurs în timpul reevaluării), iar într-un caz Comisia a încetat procesul de evaluare reluată. În prezent, Comisia desfășoară evaluarea reluată a opt candidatului pentru funcția de membru în CSM.

Tags: Comisia Pre-VettingConsiliul Superior al Magistraturii (CSM)judecatorNicolae Șova
Justiţie