Nicolae Spălatu, cercetător moldovean la Tallinn, dezvoltă panouri fotovoltaice mai subțiri decât un fir de păr

Publicat:

Nicolae Spălatu, cercetător moldovean, dezvoltă panouri fotovoltaice mai subțiri decât un fir de păr

Originar din satul Ghiliceni, raionul Telenești, Nicolae Spălatu este cercetător la Universitatea de Tehnologie din Tallinn, unde lucrează la dezvoltarea unor panouri fotovoltaice mai subțiri decât un fir de păr, scrie Europa Liberă.

La vârsta de 39 de ani, Nicolae și-a început cariera în tehnologiile fotovoltaice în timpul studiilor universitare la Universitatea de Stat din Moldova. Împreună cu o echipă de cercetare, a câștigat un grant în valoare de 3 milioane de euro pentru a dezvolta panouri fotovoltaice transparente, în cadrul unui proiect european numit „Marie Curie”.


Citește și:  Un al nouălea suspect în atentatul de la Moscova a fost arestat în Rusia

Tezaurizând expertiza dobândită la USM, Nicolae s-a alăturat echipei de cercetare din Tallinn, atrăgând atenția asupra potențialului Moldovei în domeniul energiei regenerabile.

Tehnologia straturilor subțiri pe care o dezvoltă permite aplicarea panourilor solare pe suprafețe diverse, de la ferestre și telefoane inteligente, până la serelor agricole. Această inovație este parte a eforturilor Uniunii Europene de a promova sursele regenerabile de energie.

Cu toate acestea, drumul către inovație nu a fost lipsit de obstacole. Nicolae recunoaște că lipsa de resurse și infrastructură adecvată în Moldova i-a determinat pe mulți cercetători să caute oportunități peste hotare.

Cu toate că proiectul său ar putea aduce beneficii semnificative pentru Moldova, Nicolae este descurajat de lipsa de susținere din partea autorităților. Cu toate acestea, Ministerul Energiei își propune să crească ponderea energiei regenerabile până la 30% până în 2030.

Citește și: Cel mai mare criminal în serie din România, eliberat: ‘Călăul de boschetari’ a ucis cu pietre 11 oameni

În timp ce cercetarea lui Nicolae continuă să aducă speranță pentru un viitor mai verde, el subliniază necesitatea unei mai mari implicări a statului și a comunității academice în susținerea cercetării și inovației în domeniul energiei regenerabile.

În ciuda provocărilor, Nicolae și echipa sa rămân optimiști cu privire la potențialul Moldovei în domeniul energiei verzi și continuă să colaboreze într-un efort de a construi un viitor mai luminos și mai sustenabil.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tom Hanks şi soţia sa Rita Wilson, victime ale hoţilor în Los Angeles

Tom Hanks şi soţia sa Rita Wilson, victime ale hoţilor în Los Angeles Hoţii au pătruns în proprietatea din Los Angeles a lui Tom Hanks...

Lukaşenko acuză Ucraina că a lansat drone către Rusia prin spaţiul aerian belarus

Lukaşenko acuză Ucraina că a lansat drone către Rusia prin spaţiul aerian belarus Apărarea antiaeriană din Belarus au distrus vineri mai multe ţinte în spaţiul...

Un condamnat în dosarul asasinării opozantului Nemţov, eliberat din închisoare pentru a lupta în Ucraina

Un condamnat în dosarul asasinării opozantului Nemţov, eliberat din închisoare pentru a lupta în Ucraina Un bărbat condamnat pentru asasinarea politicianului rus de opoziţie rus...

Un sportiv american s-a plâns de medalia ‘deteriorată’, iar organizatorii Jocurilor Olimpice o vor înlocui

Un sportiv american s-a plâns de medalia 'deteriorată', iar organizatorii Jocurilor Olimpice o vor înlocui Organizatorii Jocurilor Olimpice 2024 şi Monetăria din Paris, care a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.