Nicosia se simte PROVOCATĂ de picnicul lui Erdogan din Cipru

Publicat:

Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades (foto) a calificat drept “provocare” vizita prevăzută să o efectueze duminică omologul său turc Recep Tayyip Erdogan în oraşul-fantomă Varosha, unul dintre simbolurile divizării insulei mediteraneene, transmite AFP, potrivit agerpres.

Varosha, fostă staţiune balneară din estul Ciprului, a fost redeschisă parţial la începutul lui octombrie de către forţele turce, desfăşurate în Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), autoproclamată şi care controlează o treime din insulă.


Citeşte şi: China îşi consolidează poziţia globală prin semnarea celui mai amplu acord de liber-schimb din lume

Vizita preşedintelui turc – a cărui ţară este singura care a recunoscut RTCN – constituie “o provocare fără precedent”, a declarat Anastasiades într-un comunicat.

Erdogan “aduce atingere eforturilor secretarului general al ONU de a convoca o reuniune informală 5+ONU”, a adăugat preşedintele cipriot, referindu-se la o întâlnire între ciprioţii turci, ciprioţii greci, Grecia, Turcia şi Marea Britanie, fosta putere colonială.

Ciprul a rămas divizat de la invadarea treimii sale nordice de către armata turcă, în 1974, după o lovitură de stat vizând alipirea ţării la Grecia. Republica Cipru, singura recunoscută pe plan internaţional şi membră a Uniunii Europene, îşi exercită autoritatea doar în cele două treimi de sud ale insulei. RTCN este la rândul ei dependentă politic şi economic de Turcia, care a desfăşurat pe teritoriul ei peste 30.000 de soldaţi.

Şi Grecia a condamnat vizita prevăzută de Erdogan, denunţând o “încălcare directă a rezoluţiilor 550 şi 789 a Consiliului de Securitate al ONU”. MAE grec a menţionat că intenţionează abordarea “în profunzime a acestei chestiuni la următoarea reuniune a Consiliului european, în decembrie”.

Vizita preşedintelui turc, ce are pe agendă şi un “picnic” la Varosha, a stârnit iritare şi în rândul ciprioţilor greci, dintre care o parte au abandonat staţiunea în 1974, după intervenţia turcă, şi nu s-au mai întors. Marţi, câteva sute de oameni au manifestat în Ciprul de nord pentru a denunţa “ingerinţa” turcă.

Citeşte şi: Maia Sandu: Astăzi noi decidem cum va păşi R.Moldova în următorul deceniu

Erdogan l-a susţinut la alegerile prezidenţiale de luna trecută din RTCN pe premierul Ersin Tatar, care a şi câştigat scrutinul. Tatar susţine o “soluţie cu două state” pentru Cipru.

În plus, redeschiderea simbolică a staţiunii Varosha are loc pe fondul tensiunilor dintre Turcia şi Grecia legate de explorarea resurselor de gaz din estul Mediteranei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Orbán: Trump are planuri ‘detaliate și bine fundamentate’ pentru pace între Rusia și Ucraina

Orbán: Trump are planuri 'detaliate și bine fundamentate' pentru pace între Rusia și Ucraina Viktor Orbán a susținut că Donald Trump are planuri „detaliate și...

Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în străinătate de la începerea războiului în Ucraina

Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în străinătate de la începerea războiului în Ucraina Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în...

Lavrov atacă din nou la ONU ceea ce el numeşte o ‘ordine internaţională dominată de SUA’

Lavrov atacă din nou la ONU ceea ce el numeşte o 'ordine internaţională dominată de SUA' Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat din...

14 localități ruse de la graniță restricționează accesul populației din cauza bombardamentelor ucrainene

14 localități ruse de la graniță restricționează accesul populației din cauza bombardamentelor ucrainene Regiunea rusă Belgorod va restricţiona, începând din 23 iulie, accesul în 14...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.