Nikol Paşinian numeşte un nou şef de Stat Major în Armenia

Publicat:

Artak Davtian (foto) a fost numit în funcţia de şef al Statului Major al forţelor armate ale ţării, a anunţat luni premierul armean Nikol Paşinian, potrivit Reuters şi agerpres., citând Interfax, într-o nouă încercare de a-l înlocui pe şeful de stat major în exerciţiu Onik Gasparian de la vârful armatei, după ce acesta i-a cerut premierului plecarea de la putere.

“Dat fiind că preşedintele ţării nu a semnat proiectul de decret înaintat de premier cu privire la această numire şi nu s-a adresat Curţii Constituţionale, se consideră că Artak Davtian este numit în funcţia de şef al Statului Major al forţelor armate prin puterea legii”, citează Interfax un comunicat al prim-ministrului armean.


Citește și : Manifestaţie prodemocraţie în faţa Marelui Palat din Bangkok

La 17 martie, Curtea Administrativă de la Erevan s-a pronunţat asupra cererii lui Onik Gasparian, care a contestat legalitatea revocării sale din funcţia de şef al Statului Major.

În decizia publicată pe site-ul de informaţii juridice Datalex.am se menţionează că instanţa a satisfăcut temporar cererea acestuia, luând măsuri provizorii pentru a recunoaşte demiterea lui Gasparian din funcţie prin forţa legii ca fiind incompatibilă cu raporturile juridice până când justiţia va lua o decizie finală.

Astfel, conform deciziei Curţii administrative, numirea unui nou şef al Statului Major se interzice, ceea ce înseamnă că Gasparian va continua să ocupe postul de şef al Statului Major, notează Interfax pe pagina sa electronică.

În acelaşi timp, biroul premierului Armeniei a emis o declaraţie, menţionând că decizia de eliberare din funcţie a lui Gasparian rămâne în vigoare.

Destituirea lui Onik Gasparian din funcţia de şef al Statului Major se află în centrul unei crize politice la Erevan, după ce înalta conducere militară a emis o declaraţie publică la 25 februarie prin care cerea demisia lui Paşinian şi a întregului guvern.

Citește și : Echipa Ocean Viking a salvat peste 100 de migranţi în largul coastei Libiei

Conflictul între armată şi premier are loc pe fundalul mobilizării opoziţiei armene, care cere plecarea lui Paşinian, pe care îl consideră responsabil pentru înfrângerea de anul trecut în Nagorno-Karabah, soldată cu pierderea unor zone importante din acest teritoriu azer locuit majoritar de armeni şi cu moartea a peste 4.000 de soldaţi armeni, conform AFP.

La sfârşitul săptămânii trecute, Paşinian a anunţat alegeri parlamentare anticipate la 20 iunie pentru a pune capăt crizei politice din această republică din Caucazul de Sud. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Perciun: Banii donați în fondul clasei vor fi legalizați

Perciun: Banii donați în fondul clasei vor fi legalizați Guvernul a aprobat un regulament care prevede că părinții vor putea contribui financiar, benevol, necondiționat și...

Irina Vlah va candida la funcția de președinte al țării

Irina Vlah va candida la funcția de președinte al țării Fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, și-a anunțat candidatura la prezidențialele din toamna lui 2024,...

A obținut poze intime ale unui cuplu și i-a șantajat cu răspândirea lor

A obținut poze intime ale unui cuplu și i-a șantajat cu răspândirea lor Un bărbat de 27 de ani din Ialoveni, a fost trimis în...

Andrei Zaharov, jurnalist de investigație, dat în căutare de autoritățile ruse

 Andrei Zaharov, jurnalist de investigație, dat în căutare de autoritățile ruse Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei a dat în căutare jurnalistul de investigație Andrei Zaharov....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.