Nina Cernat, după demisia de la Curtea de Apel Chișinău: ‘Plec și nu îmi doresc să mă mai întorc în sistem’

Publicat:

Nina Cernat, după demisia de la Curtea de Apel Chișinău: ‘Plec și nu îmi doresc să mă mai întorc în sistem’

Crește lista judecătorilor de la Curtea de Apel Chișinău care au depus cereri de demisie. La cererile celor 17 magistrați, care vor fi examinate la ședința de marți, 7 mai, a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se adaugă alte trei. Ziarul de Gardă scrie că Nina Cernat, reprezentanta CA în CSM, și judecătorii Nelea Budăi și Vitalie Cotorobai au notificat CSM despre asta. 

Plecarea celor 20 de judecători de la Curtea de Apel Chișinău vine la scurt timp după ce, în data de 12 aprilie, Comisia Vetting a anunțat că începe evaluarea Curților de Apel și a expediat notificări pentru 40 de judecători ai Curții de Apel Chișinău, pe care i-a informat cu privire la inițierea procedurii de evaluare, conform criteriilor de integritate financiară și etică, potrivit tv8.md.


Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

TV8 a contacta-o pe Nina Cernat, pentru a afla motivele plecării sale din sistem. Magistrata a dat asigurări că plecarea sa nu este legată de evaluarea Curților de Apel și că își dorește să se detașeze de activitatea din justiție, după 34 de ani lucrați în domeniu.

„Este o decizie asumată. Probabil ar fi trebuit să o fac acum un an când au plecat și alții. Imediat ce termin activitatea în consiliu, plec și nu îmi doresc să mă mai întorc în sistem”, a spus Cernat.

Nina Cernat activează la Curtea de Apel Chișinău din anul 2012, ulterior detașată la CSM, structură a cărei președintă interimară a fost până în iulie 2023. Nina Cernat este singura membră a CSM din vechea componență, exercitându-și mandatul până la alegerea unui membru nou din rândul curților de apel.

Potrivit declarației de avere pentru anul 2023, Nina Cernat a ridicat aproape 500 de mii de lei salariu, indemnizație de aproape 24 de mii de lei și pensie de aproape 400 de mii de lei. Magistrata a mai declarat o casă de locuit de 80 de metri pătrați, două terenuri agricole și un automobil.

Amintim că cererile de demisie a 17 judecători de la Curtea de Apel Chișinău au fost introduse pe agenda ședinței din 7 mai a CSM. Solicitat de TV8.md, președintele CSM, Sergiu Caraman a menționat că, după aprobarea cererilor de demisie a celor 17 judecători, situația de la Curtea de Apel va deveni una complicată întrucât, în instituție vor rămâne să activeze în jur de 20 de judecători. Membrii CSM iau în calcul transferul judecătorilor de la alte judecătorii.

„Evident că lucrurile la Curtea de Apel se complică tare și evident că lucrurile pot fi ameliorate reieșind din competențele care sunt atribuite CSM, pentru că CSM are competența de a transfera temporar judecători de la primele instanțe la Curtea de Apel”. 

Președintele Curții de Apel, Ghenadie Mîra, nu ne-a răspuns la telefon, iar purtătorul de cuvânt al instituției ne-a spus că vor veni abia mâine cu o reacție.

Citește și : Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

Vettingul, în sensul activității Comisiei de evaluare, este procesul de verificare a integrității unor categorii de judecători și a candidaților ce aspiră la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii și în Colegiile CSM, de către un organ ad-hoc format din experți naționali și străini.

Comisia Vetting analizează și stabilește dacă subiecții au avut un comportament compatibil cu etica profesională pe parcursul activității, dacă au adoptat sau nu acte arbitrare, dacă au admis conflicte de interese, dacă au declarat în mod corespunzător averea și dacă aceasta corespunde veniturilor lor. Judecătorii care nu doresc să treacă evaluarea externă au dreptul de a depune cererile de demisie.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

La Bender au avut loc cea de-a de-a 2-a reuniune privind reglementarea transnistreană. Cu ce s-au încheiat negocierile

La Bender au avut loc cea de-a de-a 2-a reuniune privind reglementarea transnistreană. Cu ce s-au încheiat negocierile Vineri, 17 mai 2024, reprezentanții politici în...

Criză de personal și salarii total neatractive la Inspectoratul de Mediu

Criză de personal și salarii total neatractive la Inspectoratul de Mediu Inspectoratul de Mediu din Republica Moldova se confruntă cu insuficiență de cadre. Momentan, în...

O ucraineancă a rămas fără bijuteriile sale din chihlimbar pe care urma să le vândă în Moldova

O ucraineancă a rămas fără bijuteriile sale din chihlimbar pe care urma să le vândă în Moldova O ucraineancă a rămas fără bijuteriile sale...

Primul tratat internaţional privind inteligența artificială, adoptat de Consiliul Europei

Primul tratat internaţional privind inteligența artificială, adoptat de Consiliul Europei Consiliul Europei a adoptat vineri primul tratat internaţional obligatoriu din punct de vedere juridic menit...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.