Ninsori considerate ‘excepţionale’ pentru sfârşitul lunii aprilie, înregistrate în Finlanda

Publicat:

Ninsori considerate ‘excepţionale’ pentru sfârşitul lunii aprilie, înregistrate în Finlanda

Finlanda s-a confruntat marţi cu ninsori considerate “excepţionale” pentru sfârşitul lunii aprilie, care au avut drept consecinţă perturbarea transporturilor, informează AFP.

O largă arie de precipitaţii s-a deplasat venind din est pe deasupra acestei ţări scandinave luni seară, iar apa căzută din nori s-a transformat foarte repede în gheaţă după ce a atins solul foarte rece, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : 34.049 de palestinieni ucişi în Gaza de la începutul ofensivei Israelului la 7 octombrie (Ministerul Sănătăţii enclavei)

Acele ploi îngheţate au fost urmate de căderi de zăpadă, marţi: un strat cu grosimea de opt centimetri a fost observat în capitala ţării, Helsinki. Mai la sud, stratul de zăpadă a ajuns la grosimea de 20 de centimetri.

“Să avem atât de multă zăpadă în sudul ţării şi atât de târziu în timpul primăverii este ceva neobişnuit, chiar excepţional”, a declarat Ville Siiskonen, de la Institutul meteorologic finlandez.

Ninsorile de la sfârşitul lunii aprilie, sau chiar în luna mai, nu reprezintă totuşi un fapt fără precedent în această ţară.

Există chiar un cuvânt în limba finlandeză, “takatalvi”, care descrie valurile de frig bruşte care apar în timpul primăverii.

Însă trebuie mers destul de mult în urmă pe firul istoriei, mai mult de 50 de ani, până în 1972, pentru a descoperi înregistrări despre ninsori zilnice atât de importante ce au fost înregistrate într-o zi de 23 aprilie la Helsinki, a adăugat Ville Siiskonen.

“Importante perturbări în transporturile publice” sunt aşteptate în regiunea capitalei finlandeze pe parcursul întregii zile de marţi, a anunţat agenţia locală care gestionează sistemul de transport public regional (HSL).

Din cauza gheţii care s-a depus pe cablurile electrice în urma ploilor îngheţate, autorităţile finlandeze au decis să suspende circulaţia tramvaielor în centrul oraşului Helsinki.

Anulări şi întârzieri în circulaţia autobuzelor şi a trenurilor sunt, de asemenea, aşteptate.

“Condiţiile meteorologice excepţional de dificile” provoacă totodată întârzieri ale curselor aeriene, au avertizat reprezentanţii Aeroportului din Helsinki.

Citește și : Zelenski insistă: Vrem aparare aeriană și avioane! Acum!

“Dejivrarea pistelor şi a aripilor avioanelor trebuie efectuată mult mai des” decât se obişnuieşte în această perioadă a anului, au adăugat ei.

Potrivit previziunilor meteorologice, ninsorile vor continua pe parcursul întregii zile de marţi înainte să se atenueze în timpul serii, iar temperaturile ar urma să crească în zilele următoare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meryl Streep va primi un Palme d’Or onorific la ceremonia de deschidere a Festivalului de Film de la Cannes

Meryl Streep va primi un Palme d'Or onorific la ceremonia de deschidere a Festivalului de Film de la Cannes Meryl Streep, una dintre cele mai...

Israelul îşi sfătuieşte cetăţenii să nu călătorească la Malmo cu ocazia concursului Eurovision 2024

Israelul îşi sfătuieşte cetăţenii să nu călătorească la Malmo cu ocazia concursului Eurovision 2024 Israelul şi-a sfătuit joi cetăţenii să nu călătorească în oraşul suedez...

Billie Eilish anunţă turneul mondial ‘Hit Me Hard and Soft’

Billie Eilish anunţă turneul mondial 'Hit Me Hard and Soft' Billie Eilish revine pe scenă. Cântăreaţa în vârstă de 22 de ani tocmai a anunţat...

Barcelona vrea să renunțe la fotbalistul de 40.000.000€, iar Manchester United a intrat pe fir

Barcelona vrea să renunțe la fotbalistul de 40.000.000€, iar Manchester United a intrat pe fir Vitor Roque (19 ani) a ajuns la Barcelona la începutul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.