X

Noi detalii din culisele morții lui Navalnîi. Cât de avansate erau negocierile privind un schimb de deținuți și ce intenții avea Putin?

Noi detalii din culisele morții lui Navalnîi. Cât de avansate erau negocierile privind un schimb de deținuți și ce intenții avea Putin?

Vladimir Putin luat în calcul posibilitatea de a-l preda pe principalul său rival politic, Aleksei Navalnîi, în schimbul a doi ruși arestați în Occident până cu câteva ore înainte de moartea politicianului în colonia penitenciară „Lupul polar”, dezvăluie publicația rusă independentă „Aghenstvo”, care citează patru surse informate despre aceste negocieri.

Potrivit a două surse consultate de „Aghenstvo”, cu aproximativ patru ore înainte de apariția primelor informații despre decesul lui Navalnîi, liderul de la Kremlin s-a întâlnit cu oligarhul Roman Abramovici și și-a dat acordul în privința schimbului, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și: Bașcana de la Comrat despre discuțiile referitoare la „arestarea” sa

Însă jurnalistul Hristo Grozev, cunoscut pentru investigațiile sale despre obscuritățile regimului Putin, este de părere că acest acord a fost unul fals. El crede că Putin a căutat de fapt „fie o mușamalizare a planurilor de crimă, fie o mișcare strategică pentru a duce negocierile aproape la final”. „Gândindu-mă că, având în vedere că Germania a fost de acord în principiu să renunțe la (agentul FSB condamnat pentru crimă, n. red.) Vadim Krasikov, atunci în absența lui Navalnîi, germanii vor fi de acord să-l schimbe cu altcineva, nu atât de important pentru Putin precum Navalnîi”, a explicat Grozev.

O altă sursă a publicației „Aghenstvo”, preluată de Meduza, a emis o teorie similară asupra presupusului consimțământ al lui Putin: „După ce a aflat că Occidentul este gata să-l predea pe Krasikov, Putin a ordonat cu sânge rece uciderea lui Navalnîi”.

Întrebată despre această posibilitate, o sursă din anturajul lui Abramovici le-a transmis jurnaliștilor de investigație de la „Aghenstvo” să aștepte rezultatele anchetei cu privire la moartea lui Aleksei Navalnîi.

Potrivit surselor citate de „Aghenstvo”, negocierile schimbului de deținuți a început în primăvara anului trecut. În vară, Guvernul german și-a dat acordul de principiu pentru predarea lui Krasikov în schimbul lui Navalnîi, dar negocierile au fost suspendate în septembrie, după dezvăluirile din din The Wall Street Journal asupra acestui schimb planificat. În cele din urmă, negocierile au fost reluate în decembrie, când Navalnîi a fost transferat în colonia penitenciară „Lupul polar” din districtul autonom Iamalia-Neneția. Atunci familia lui Navalnîi a convins părțile occidentale implicate în negocieri că regimul de la Moscova a început pregătirile „pentru ceva rău”, notează „Aghenstvo”.

Sursele citate de „Aghenstvo” susțin că Putin și-ar fi exprimat totodată disponibilitatea de a-i preda Occidentului atât pe corespondentul Wall Street Journal Evan Gerșkovici, cât și pe fostul pușcaș marin Paul Whelan, pe lângă Aleksei Navalnîi. În afară de Vadim Krasikov, un asasin în slujba FSB condamnat în Germania pentru uciderea fostului comandant georgiano-cecen Zelimhan Hangoșvili, liderul de la Kremlin l-ar fi vrut reîntors în Rusia și pe fondatorul companiei M13, Vladislav Kliușin, arestat în Statele Unite pentru atacuri cibernetice.

Citeşte şi:  VIDEO: Șor cu datorii la oameni: „Nu s-au dat pentru cei care au stat cu „palatka” în centru…”

Moartea lui Navalnîi a fost anunțată pe 16 februarie, după două zile de agitații neobișnuite la colonia penitenciară „Lupul polar”. Autoritățile ruse susțin că opozantul a murit din cauze naturale, dar aliații acestuia din urmă sunt convinși că a fost asasinat. O investigație independentă este în curs asupra circumstanțelor și cauzelor morții lui Navalnîi.

Maria Pevcih, o aliată a lui Navalnîi, a dezvăluit că opozantul a fost declarat mort în timp ce negocierile pentru predarea sa, alături de doi cetățeni americani, în schimbul lui Krasikov erau „în stadiul final”.

Tags: detinutiNavalnîioccidentPutin
Externe