Noi proteste împotriva slăbirii sistemului de justiţie din Israel

Publicat:

Zeci de mii de manifestanţi s-au adunat sâmbătă seara în Israel, pentru a zecea săptămână consecutivă, pentru a protesta împotriva reformei sistemului judiciar pe care guvernul încearcă să o impună, transmit agenţiile internaţionale de presă, potrivit agerpres

Coaliţia de dreapta şi de extremă-dreapta a premierului Benjamin Netanyahu se pregăteşte să accelereze procesul legislativ începând de duminică, prima zi a săptămânii în Israel, pentru a adopta această reformă, considerată nedemocratică de către criticii săi.


Citește și : Reuters: Moldova, un cazan geopolitic unic, mocneşte la graniţa războiului declanşat de Rusia

La fel ca în sâmbetele precedente, mitingul principal a avut loc în centrul Tel Avivului, unde manifestanţii, în număr de peste 100.000 potrivit presei, au fluturat un val de steaguri israeliene albastre şi albe.

Potrivit estimărilor presei israeliene, mitingurile de sâmbătă au bătut recorduri de participare în oraşul Haifa, în nordul ţării, şi în oraşul Beer Sheva, în sud, cu 50.000 şi, respectiv, 10.000 de persoane, ceea ce reprezintă un număr mare raportat la populaţia Israelului, care depăşeşte cu puţin peste nouă milioane de locuitori.

Poliţia israeliană nu face publice estimări privind numărul de protestatari.

Preşedintele Comisiei juridice din Knesset (parlament), Simcha Rothman, a programat audieri pe marginea proiectului de lege privind reforma judiciară de duminică până miercuri, în fiecare zi.

Astfel, el pare să respingă apelurile de a încetini sau de a opri examinarea textelor în Knesset pentru a permite negocieri de compromis şi să respecte cu stricteţe calendarul pe care l-a anunţat împreună cu ministrul justiţiei, Yariv Levin.

Acest calendar prevede ca principalele elemente ale reformei să fie adoptate înainte de încheierea sesiunii de iarnă a Knessetului, la 2 aprilie.

Reforma ar limita sever capacitatea Curţii Supreme de a anula legi şi ar da efectiv coaliţiei politice majoritare puterea de a numi judecătorii.

Citește și : Macron semnalează că nu subestimează nemulţumirile cetăţenilor privind reforma pensiilor

Joi seara, preşedintele israelian Isaac Herzog a cerut oprirea procesului legislativ privind proiectul de reformă judiciară, calificându-l drept o “ameninţare la adresa fundamentelor democraţiei”.

Netanyahu, care a revenit în funcţie pentru un al şaselea mandat la sfârşitul lunii decembrie, spune că demonstraţiile au ca scop răsturnarea sa. El este judecat în trei cazuri de corupţie şi neagă orice abatere.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.