Noi proteste violente în India contra legii privind cetăţenia

Publicat:

Noi ciocniri au izbucnit vineri în India între poliţie şi manifestanţii care protestează faţă de noua lege a cetăţeniei, aprobată de puterea naţionalistă hindusă, pe care ei o consideră discriminatorie în ce-i priveşte pe musulmani, transmite AFP, scrie agerpres.

După decesul, joi, a trei manifestanţi, ucişi prin împuşcare, bilanţul protestelor a ajuns la nouă morţi de la începutul mobilizării, săptămâna trecută.


Citește și: Parlamentul german aprobă pachetul de combatere a schimbărilor climatice

Aceste acţiuni reprezintă una din cele mai mari provocări cu care se confruntă premierul Narendra Modi, proaspăt reales, de când a venit la putere în 2014.

Vineri dimineaţa, ciocniri s-au produs la Lucknow, capitala marelui stat Uttar Pradesh (nord). Atacând cu bastoane şi gaze lacrimogene, poliţia a oprit câteva sute de persoane ce se îndreptau spre manifestaţii, a constatat un corespondent al AFP.

Interdicţii ale adunărilor publice şi întreruperi ale internetului mobil afectează o mare parte din această ţară cu 1,3 miliarde de locuitori.

Importante dispozitive de securitate au fost desfăşurate în jurul a numeroase moschei, de teama unor tulburări la ieşirea de la marea rugăciune musulmană de vineri.

Noua lege nu îi priveşte direct pe indienii de confesiune musulmană, dar a cristalizat temerile şi mânia acestei minorităţi după cinci ani de guvernare Modi.

În capitală, situaţia era tensionată în cartierul cu majoritate musulmană Old Delhi, potrivit jurnaliştilor AFP aflaţi la faţa locului.

Aproape 5.000 de persoane s-au reunit, în ciuda interdicţiei autorităţilor, la ieşirea de la rugăciune la marea moschee Jama Masjid, sub privirile forţelor de ordine prezente în număr mare. Purtând un drapel indian în lungime de 30 de metri, manifestanţii au scandat “Libertate”.

Votată săptămâna trecută, legea contestată facilitează acordarea cetăţeniei indiene refugiaţilor din Afganistan, Pakistan şi Bangladesh, cu condiţia ca aceştia să nu fie musulmani. Opozanţii măsurii o consideră discriminatorie şi neconstituţională.

Citește și: Putin respinge acuzaţiile privind ingerinţe în activităţile politice din Marea Britanie

Într-un editorial deosebit de critic la adresa guvernului, notează AFP, cotidianul The Indian Express i-a cerut acestuia să facă tot ce este posibil pentru “a menţine pacea” în această naţiune în care musulmanii reprezintă 14% din populaţie, invocând mai ales prejudiciile aduse reputaţiei ţării în plan internaţional.

“India riscă mult dacă începe să fie percepută ca un loc unde disidenţii trebuie să se teamă”, previne editorialul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt Clubul de cabaret Moulin Rouge din Paris, ale cărui pale emblematice ale morii de...

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.