Nord Stream 2, săgeata otrăvită a rușilor aruncată în mijlocul aliaților occidentali

Publicat:

Gazoductul Nord Stream 2 a provocat multe divergențe între Germania și Statele Unite, care consideră că Administrația de la Berlin va deveni dependentă de Rusia în urma acestui proiect, relatează publicația The Wall Street Journal, potrivit mediafax.

Cancelarul german Angela Merkel, în cadrul unei vizite la Casa Albă în anul 2018, a decis împreună cu oficialii germani să evite subiectul gazoductului Nord Stream 2 pe parcursul discuțiilor. Proiectul gazoductului germano-rus este un motiv de dispută între Germania și Statele Unite, care consideră că cea mai mare economie din Europa va deveni dependentă de Rusia în domeniul energetic.


Citește și: Maduro decretează o nouă zi liberă în Venezuela

Conform declarațiilor oficialilor prezenți la întâlnirea de la Casa Albă, președintele american Donald Trump a deschis direct discuția: „Angela, trebuie să încetezi achiziția de gaz de la Putin”. Donald Trump i-a propus în acel moment cancelarului german să cumpere gaz natural din Statele Unite, în loc să creeze legături mai strânse cu Rusia.

Un an mai târziu, construcția gazoductului din Marea Baltică, finanțată de mai multe companii vestice și PAO Gazprom (compania energetică de stat din Rusia), continuă. Disputa provocată de gazoduct este cel mai bun exemplu al modului în care Rusia, înstrăinată de puterile occidentale, provoacă neînțelegeri între Statele Unite și aliații apropiați.

Administrația președintelui Donald Trump susține că proiectul gazoductului este în avantajul Rusiei, aflată încă sub o serie de sancțiuni impuse de Statele Unite în urma anexării Crimeei, în anul 2014.

Citește și: Trump cere 8,6 miliarde de dolari în plus pentru zidul de la frontiera cu Mexicul

„Dacă permitem construirea gazoductului Nord Stream 2, vom permite creșterea dependenței Europei de Rusia”, a declarat Richard Grenell, ambasadorul Statelor Unite în Germania și consilier al președintelui Donald Trump.

Administrația de la Berlin consideră că gazoductul va îmbunătăți securitatea energetică a continentului. Compania Gazprom operează deja mai multe gazoducte care ajung în Europa prin Ucraina.

„O moleculă de gaz rusă rămâne o moleculă de gaz rusă, chiar dacă vine din Ucraina sau de sub Marea Baltică”, a declarat Angela Merkel luna trecută, în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care a participat și vicepreședintele american Mike Pence.

După mai mulți ani de eforturi diplomatice din partea Statelor Unite, menite să stopeze proiectul, Administrația de la Washington se pregătește să impună sancțiuni împotriva gazoductului. Un oficial de securitate din Administrația lui Donald Trump, a transmis că președintele vede Nord Stream 2 ca fiind incompatibil cu scutul militar pe care Statele Unite îl mențin asupra Europei. „Dacă vreți să vă protejăm de monstru, de ce îl hrăniți?”, a declarat oficialul.

Citește și: Tragedie aviatică în Etiopia. Pasageri de peste 30 de naţionalităţi la bordul avionului Boeing 737 prăbuşit

Oficialii germani au declarat în mai multe rânduri că Germania ar trata sancțiunile drept o agresiune asupra unui membru NATO. Cel mai probabil, această acțiune ar amplifica ruptura creată între Statele Unite și Germania, după retragerea SUA din Acordul Nuclear cu Iran, creșterea taxelor vamale și cerința de creștere a cheltuielilor militare în cadrul NATO.

„Sancțiunile împotriva gazoductului ar însemna o confruntare nu doar cu Germania, ci cu Europa. Vom face tot posibilul să ducem la bun sfârșit construirea gazoductului”, a declarat un oficial german.

Mai mulți oficiali americani au transmis că sancțiunile împotriva gazoductului ar fi un amendament la sancțiunile impuse împotriva Administrației de la Moscova și ar viza investitorii și companiile implicate în proiect.

Pe de altă parte, oficialii ruși i-au transmis cancelarului german că sancțiunile impuse de Statele Unite ar determina Gazprom să excludă companiile occidentale și să construiască gazoductul pe cont propriu. Reprezentanții Gazprom au anunțat că partea cea mai complexă a proiectului a fost finalizată. Orice intervenție ar provoca întârzierea proiectului și ar crește costurile, dar compania rusă este capabilă să termine proiectul. În eventualitatea retragerii investitorilor occidentali, proiectul ar fi preluat de banci ruse și cel mai probabil s-ar apela la finanțare chineză, a transmis un purtător de cuvânt al companiei Gazprom.

Statele Unite sunt la curent cu acest plan, au transmis oficialii americani, care critică posibilitatea ca Nord Stream 2 să devină un proiect în totalitate rus. Susținerea oferită de Angela Merkel față de acest proiect a ridicat semne de întrebare atât în rândul oficialilor americani, cât și a liderilor europeni, care critică Nord Stream 2.

Proiectul Nord Stream 2 a fost precedat de Nord Stream, construit sub conducerea fostului cancelar german Gerhard Schröder, prieten apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. Implicarea cancelarului Angela Merkel a adus critici deoarece este considerată un inamic al președintelui Putin.

La puțin timp de la preluarea mandatului, în anul 2005, Merkel a declarat despre Putin că este „atât de avid după putere” în domeniul energetic, încât dacă rezerva de gaz s-ar diminua, Vladimir Putin i-ar lăsa pe cetățenii ruși să înghețe, decât să oprească exporturile spre Europa. De asemenea, în urma anexării Crimeei, Angela Merkel a susținut impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei.

Citește și : Un autobuz a explodat în centrul orașului Stockholm

Angela Merkel vede gazoductul drept un interes pe termen lung al Germaniei, a declarat un consilier al cancelarului. În anul 2011, după incidentul din Japonia, de la centrala nucleară Fukushima, Merkel a accelerat încheierea proiectelor nucleare ale Germaniei. Guvernul său a stabilit anul 2038 drept termen limită pentru scoaterea din funcțiune a centralelor energetice bazate pe cărbune.

Industria Germaniei nu se poate baza doar pe energie regenerabilă, motiv pentru care gazul natural va juca un rol din ce în ce mai important în domeniul energetic. Germania este unul dintre cei mai importanți importatori de gaz natural din lume, conform datelor furnizate de Guvern.

Cancelarul german a recunoscut în mod public problema luna trecută, în timpul unei vizite în Japonia: „Vrem să renunțăm la cărbune până în anul 2038. Avem nevoie de mai mult gaz”. Pentru Germania, gazul provenit din Rusia vine și cu un avantaj financiar, fiind cu aproximativ 20% mai ieftin decât gazul natural lichefiat provenit din Statele Unite.

Nord Stream 2 ar dubla capacitatea anuală de gaz livrat, până la 110 miliarde de metri cubi. Gazprom acoperă aproximativ jumătate din costul total al proiectului, care este de 9,5 milioane de euro, restul fiind împărțit de companiile europene Engie SA, OMV AG, Royal Dutch Shell PLC, Uniper SE și Wintershall AG.

Proiectul primului gazoduct, Nord Stream, a luat naștere în anul 2005, având o valoare estimată la 7 miliarde de dolari. Gazoductul a fost construit în urma unei înțelegeri între Vladimir Putin și Gerhard Schröder. În luna decembrie, postul de cancelar al Germaniei a fost preluat de Angela Merkel, iar Gerhard Schröder a devenit președinte al grupului de investitori ai companiei care opera construirea Nord Stream.

Pe parcursul celor 13 ani petrecuți în funcția de cancelar al Germaniei, Angela Merkel a fost evazivă în ceea ce privește motivul pentru care a susținut construirea gazoductului. Explicațiile oferite au variat, de la faptul că trebuie să raspundă cerințelor partenerilor de coaliție sau a cerințelor industriei, a declarat un fost consilier al președintelui american Barack Obama, care a fost de asemenea un critic al proiectului. „De fiecare dată când Obama o confrunta pe acest subiect, dădea un răspuns diferit, depindea de momentul zilei”.

Citește și: Cele două cutii negre ale avionului prăbușit în Etiopia au fost găsite

În luna februarie, în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, Angela Merkel a apărat proiectul Nord Stream 2, menționând că Germania a importat gaz natural din Rusia de la finalul Războiului Rece și că Administrația de la Kremlin va rămâne un partener în acest domeniu.

Oficialii americani susțin că Administrația de la Washington este determinată să convingă Europa să cumpere gaz american, motivul principal invocat fiind acela că nu este de dorit creșterea influenței Rusiei pe continent. Aproximativ 40% din gazul natural importat în Uniunea Europeană provine din Rusia, conform rapoartelor publicate de Blocul comunitar în anul 2016. Nord Stream 2 ar urma să crească considerabil acest volum. Administrația de la Moscova lucrează de asemenea la proiectul TurkStream, un gazoduct care ar urma să livreze gaz spre Europa prin Turcia.

O altă îngrijorare ridicată de Nord Stream 2 este faptul că Ucraina nu va mai putea profita de pe urma taxelor de trecere a gazului rus pe teritoriul său, taxe care au reprezentat în anul 2017 aproximativ 2% din PIB pentru Ucraina.

„Nu considerăm că este nevoie de acest gazoduct. Rusia îl va folosi drept avantaj împotriva Europei”, a declarat Dan Brouillette, secretarul american pentru Energie.

Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene și critic al proiectului, a declarat că nu poate recunoaște raționamentul economic pentru dublarea capacității gazoductului Nord Stream.

Îngrijorările Administrației de la Washington sunt împărțite de majoritatea puterilor europene. Polonia se opune proiectului deoarece consideră că va face țara mai vulnerabilă în fața presiunilor politice ale Rusiei. Radoslaw Sikorski, fost ministru de Externe al Poloniei, a declarat că acest proiect poate fi comparat cu pactul Molotov-Ribbentrop, semnat între Adolf Hitler și Iosif Vissarionovici Stalin pentru a „dezmembra” Polonia.

În luna iulie 2016, relațiile dintre Germania și Polonia au devenit atât de deteriorate, încât Angela Merkel l-a invitat în secret pe Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernare din Polonia, în Berlin, pentru discuții de reconciliere. În cadrul întâlnirii, Angela Merkel i-a transmis că nu poate opri construirea Nord Stream 2 deoarece este un proiect privat.

Ulterior, în cadrul conversației, Merkel a schimbat tactica, criticând creșterea influenței Chinei în Europa de Est, lucru din care delegația Poloniei a înțeles că va reconsidera proiectul Nord Stream 2, dacă Polonia va împiedica influența Chinei în regiune. De asemenea, Merkel l-a determinat pe Jaroslaw Kaczynski să formeze o relație apropiată cu Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, care susține îmbunătățirea relațiilor cu China și Rusia.

Un purtător de cuvânt al cancelarului german a negat aceste „oferte tranzacționale”, menționând că Merkel doar și-a manifestat îngrijorarea în ceea ce privește extinderea influenței Chinei, contrar intereselor Uniunii Europene.

Președintele francez Emmanuel Macron a luat în considerare în luna februarie preluarea proiectului Nord Stream 2 de către Uniunea Europeană, lucru care ar fi dus la pierderea controlului deținut de Germania. În urma unei dicuții telefonice cu Angela Merkel, Emmanuel Macron a renunțat la acest plan, au transmis oficialii francezi.

Citește și: Inamicul numărul 1 al SUA se ascundea la doi pași de o bază americană din Afganistan

Angela Merkel a purtat discuții telefonice cu mai mulți lideri europeni, critici ai gazoductului. Prim-ministrul României s-a simțit presat de convorbirea cu cancelarul german, astfel că unul dintre adjuncții săi l-a contactat pe Rick Perry, secretar american pentru Energie, pentru a se plânge de comportamentul Angelei Merkel. Un purtător de cuvânt al cancelarului a confirmat convorbirea, dar nu a oferi detalii despre conținut.

Ofensiva lansată de Angela Merkel a avut succes. Guvernele Uniunii Europene au decis că gazoductul va rămâne gestionat de Germania.

În data de 21 februarie, în urma unei întâlniri cu cancelarul austriac Sebastian Kurz, Donald Trump a declarat că va impune sancțiuni împotriva gazoductului dacă Germania va continua proiectul.

Mai mulți oficiali germani consideră că Administrația președintelui Donald Trump critică mult prea dur gazoductul Nord Stream 2.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Orbán: Trump are planuri ‘detaliate și bine fundamentate’ pentru pace între Rusia și Ucraina

Orbán: Trump are planuri 'detaliate și bine fundamentate' pentru pace între Rusia și Ucraina Viktor Orbán a susținut că Donald Trump are planuri „detaliate și...

Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în străinătate de la începerea războiului în Ucraina

Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în străinătate de la începerea războiului în Ucraina Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în...

Lavrov atacă din nou la ONU ceea ce el numeşte o ‘ordine internaţională dominată de SUA’

Lavrov atacă din nou la ONU ceea ce el numeşte o 'ordine internaţională dominată de SUA' Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat din...

14 localități ruse de la graniță restricționează accesul populației din cauza bombardamentelor ucrainene

14 localități ruse de la graniță restricționează accesul populației din cauza bombardamentelor ucrainene Regiunea rusă Belgorod va restricţiona, începând din 23 iulie, accesul în 14...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.