Norvegia, Suedia şi Finlanda au convenit să creeze un coridor militar în zona de nord a celor trei ţări

Publicat:

Norvegia, Suedia şi Finlanda au convenit să creeze un coridor militar în zona de nord a celor trei ţări

Norvegia, Suedia şi Finlanda au convenit joi să creeze un coridor pentru transportul de trupe şi echipamente militare în partea de nord a celor trei ţări, toate membre NATO, potrivit EFE.

Obiectivul este de a facilita deplasarea rapidă a personalului militar din porturile norvegiene către cele două state vecine, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

“Acum că suntem cu toţii membri ai NATO, putem coopera în domeniul apărării într-un mod complet diferit”, a declarat premierul norvegian, Jonas Gahr Store, într-o conferinţă de presă la Bodo (nordul Norvegiei).

Prim-ministrul norvegian a afirmat că o apărare “credibilă” în nord este “esenţială” pentru securitatea regiunii scandinave, şi a subliniat importanţa unei cooperări strânse între ţările din zonă, atât în domeniul militar, cât şi în cel civil.

“Înainte ne gândeam la axa nord-sud atunci când planificam transportul de echipamente şi personal militar. Acum ne îndreptăm mai mult privirea în direcţia vest-est. Infrastructura naţională trebuie să răspundă necesităţilor NATO de a deplasa trupe dincolo de graniţele ţărilor”, a spus el.

Miniştrii apărării din cele trei ţări, în colaborare cu actori civili, ar trebui să identifice posibilele impedimente, să actualizeze reglementările şi legile şi să investească în infrastructura necesară pentru a asigura o mobilizare rapidă şi eficientă, a precizat guvernul norvegian într-un comunicat.

Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă comune a lui Store cu omologul său suedez, Ulf Kristersson, şi cu preşedintele Finlandei, Alexander Stubb.

“Dacă ar exista o blocadă în Marea Baltică, singura noastră rută ar fi prin Suedia şi Norvegia”, a indicat Stubb.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Cei trei lideri au organizat un mini-summit, de miercuri până joi, pentru a studia modul de consolidare a apărării comune.

Norvegia este unul dintre membrii fondatori ai NATO, în timp ce Suedia şi Finlanda au decis să pună capăt la două secole de nealiniere militară şi să solicite aderarea la NATO în urma intervenţiei militare a Rusiei în Ucraina în februarie 2022. Astfel, Finlanda a aderat oficial la Alianţa Nord-Atlantică în aprilie 2023, iar Suedia în martie 2024.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Conferința internațională cu genericul ‘Politici în domeniul drogurilor în Republica Moldova’

Conferința internațională cu genericul 'Politici în domeniul drogurilor în Republica Moldova' Subiectul privind reducerea consumului drogurilor, traficul ilicit de droguri, precum și eforturile autorităților din...

Importurile de cereale ar putea fi licențiate până la sfârșitul anului

Importurile de cereale ar putea fi licențiate până la sfârșitul anului Conducerea MAIA a avut astăzi, o ședință cu un grup de agricultori, membri ai...

Lotul național de box a obținut trei medalii la Campionatul European

Lotul național de box a obținut trei medalii la Campionatul European Lotul național de box a obținut trei medalii la Campionatul European, rezervat juniorilor, care...

Ambasadorul Rusiei la ONU îl contrazice pe Trump: Războiul din Ucraina nu se poate încheia într-o singură zi

Ambasadorul Rusiei la ONU îl contrazice pe Trump: Războiul din Ucraina nu se poate încheia într-o singură zi Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.