Nosatîi și Efros au semnat Acordul de colaborare privind pregătirea pentru participare în misiuni internaționale

Publicat:

Nosatîi și Efros au semnat Acordul de colaborare privind pregătirea pentru participare în misiuni internaționale

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, au semnat astăzi Acordul de colaborare privind pregătirea pentru participare în misiuni internaționale și Planul de cooperare interinstituțional, ce vizează pregătirea carabinierilor pentru participare la misiuni și operații internaționale.

Potrivit reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne, documentele prevăd pregătirea de către efectivul Armatei Naționale angajaților MAI pentru detașare în operații de menținere a păcii, în cadrul diferitor activități de instruire în domeniu, precum și participarea în comun la managementul situațiilor de criză, transmite Știri.md.


Citeşte şi: Radu Marian ‘a dat de greu’ în troleibuz: ‘Am încercat, nu lucrează’

Potrivit lui Adrian Efros, prin semnarea Acordului de cooperare dintre MAI și MA, autoritățile și-au propus să creeze un sistem de parteneriat responsabil și eficient între ambele instituții, în vederea cooperării în domeniul asigurării securității naționale, pentru pregătirea carabinierilor pentru participare în misiuni și operații internaționale, alături de militarii Ministerului Apărării.

La rândul său, Anatolie Nosatîi a menționat că conlucrarea cu colegii de la MAI a fost materializată de-a lungul anilor prin participarea la exerciții comune, gestionarea diferitor situații de criză, printre care criza refugiaților din Ucraina.

„Prin acest acord, colaborarea noastră se extinde. Astfel, militarii Armatei Naționale își vor împărtăși cu colegii lor din subdiviziunile MAI experiența pe care au acumulat-o în cadrul misiunilor de menținere a păcii cu mandat internațional”, a spus ministrul Apărării.

Nosatîi și Efros au semnat Acordul de colaborare privind pregătirea pentru participare în misiuni internaționale

De menționat că Acordul de colaborare privind pregătirea pentru participare în misiuni internaționale și Planul de cooperare interinstituțională privind instruirea personalului pentru participare la misiuni și operații internaționale a fost elaborat și definitivat de reprezentanții Marelui Stat Major al Armatei Naționale, în comun cu Inspectoratul General de Carabinieri, în cadrul unor ateliere de lucru desfășurate în perioada octombrie-noiembrie curent.

La data de 23 noiembrie 2023, la Roma, Inspectoratului General de Carabinieri i-a fost acordat statutul de observator în cadrul Forței Europene de Jandarmerie (EUROGENDFOR), în cadrul Reuniunii Comitetului Interministerial de Nivel Înalt (CIMIN) al EUROGENDFOR, desfășurat sub președinția Armei dei Carabinieri din Italia.

Citeşte şi: Uniunea Europeană poate face R. Moldova mai puternică

Totodată, la sfârșitul lunii octombrie curent, la Madrid, Spania, carabinierii moldoveni au obținut statutul de observator în cadrul FIEP – Asociația Internațională a Forțelor de Jandarmi și Poliție cu Statut Militar.

Aderarea la aceste două organizații internaționale va permite realizarea obiectivului de participare a Carabinierilor în misiuni internaționale, iar ca rezultat Republica Moldova va deveni un furnizor de securitate pe plan regional și internațional.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Actorul american Mike Heslin a murit la vârsta de 30 de ani

Actorul american Mike Heslin a murit la vârsta de 30 de ani Actorul american Mike Heslin, care apare în serialul ”Special Ops: Lioness”, a murit...

Semne că ne revenim!? Tânăra generație renunță la aplicațiile de întâlniri pentru a cunoaște oamenii în viața reală

Semne că ne revenim!? Tânăra generație renunță la aplicațiile de întâlniri pentru a cunoaște oamenii în viața reală Specialiștii spun că generația Z renunță la...

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori Un scandal de proporții a izbucnit la Saga Festival și...

VIDEO – Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația

VIDEO - Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația În adâncul Pământului se află nucleul, o minge metalică solidă care se rotește independent...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.