Nouă ore de discuţii privind conflictul din Donbas încheiate fără niciun rezultat

Publicat:

Moscova susţine că mediatorii nu reuşesc să exercite presiuni asupra Kievului, după ce noua rundă de negocieri cu privire la rezolvarea conflictului din Donbas (estul Ucrainei), care durează de aproape opt ani de zile, s-au încheiat fără niciun rezultat concret după nouă ore de discuţii, relatează DPA, TASS şi Unian, potrivit agerpres.

Reprezentanţii Ucrainei şi Rusiei s-au întâlnit joi pentru a doua rundă de discuţii de la începutul acestui an în aşa-numitul format Normandia, cu mediere franceză şi germană.


Citeşte şi: Bombardiere strategice americane B-52 au ajuns în Marea Britanie – Black News

Mediatorii susţin planul de pace, dar “spre marele nostru regret” nu presează guvernul ucrainean să-şi îndeplinească partea sa din Acordurile de la Minsk, a declarat şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse Dmitri Kozak, reprezentantul Moscovei la aceste discuţii.

“Nu am reuşit să surmontăm diferendele de opinie”, a spus Kozak, menţionând că partea ucraineană interpretează planul de pace diferit de partea rusă.

Dmitri Kozak a criticat din nou guvernul ucrainean pentru că respinge dialogul direct cu liderii separatişti ai regiunilor Lugansk şi Doneţk (estul Ucrainei), reiterând că implementarea acordului de la Minsk este o condiţie prealabilă pentru soluţionarea conflictului din Donbas fără violenţă.

“Am încercat să ne punem de acord ca la următoarea întâlnire a Grupului de contact (Ucraina, OSCE şi Rusia) să se înceapă un dialog privind viitorul statut al Donbasului ca parte a Ucrainei postconflict. Nu am reuşit să obţinem consimţământul Kievului pentru un astfel de dialog”, a declarat Kozak, adăugând că la actuala rundă de discuţii s-a procedat de fapt la o “inventariere a diferitelor lecturi pe tema Acordurilor de la Minsk”.

Negociatorul ucrainean Andrii Iermak a confirmat că discuţiile nu au avansat în ceea ce priveşte problemele aflate în dispută, dar a spus că a existat o încetare a focului completă săptămâna trecută preţ de mai multe zile, calificând aceasta drept “un rezultat foarte puternic”.

” Doar într-o atmosferă de implementare a încetării focului există cu adevărat posibilitatea de a continua aceste negocieri”, a spus Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev.

Potrivit acestuia, unul dintre obiectivele părţii ucrainene în cadrul negocierilor estet deblocarea activităţii Grupului de contact trilateral pentru a avansa în continuare în reglementarea paşnică a conflictului din Donbas.

Kievul doreşte o ameliorare a verificării încetării complete a focului în estul Ucrainei, deblocarea procesului de eliberare reciprocă a prizonierilor şi deschiderea punctelor de control pe linia de demarcaţie.

Citeşte şi: UE deplânge încercările Rusiei de o diviza – Black News

Moscova doreşte să treacă peste aceste etape şi încearcă să obţină acordul Kievului la un dialog direct cu separatiştii şi acordarea unui statut de autonomie pentru cele două autoproclamate “republici populare” Lugansk şi Doneţk.

Runda anterioară de negocieri la nivel de consilieri politici ai liderilor celor patru ţări participante (Germania, Franţa, Ucraina şi Rusia) a avut loc la 26 aprilie 2021 la Paris, încheindu-se de asemenea fără niciun rezultat, după circa opt ore de discuţii.

Zone din regiunile Lugansk şi Doneţk care se întind de-a lungul frontierei cu Rusia sunt controlate de aproape opt ani de separatişti proruşi, susţinuţi de Moscova, de la începutul conflictului din Donbas în aprilie 2014. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.