Noua Zeelandă este îngrijorată de pactul semnat de China cu Insulele Solomon

Publicat:

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a declarat luni că este îngrijorată de eventuala militarizare a Pacificului în urma unui acord de securitate între China şi Insulele Solomon, informează Reuters, potrivit agerpres.

Guvernul Insulelor Solomon a confirmat vineri că intenţionează să îşi “diversifice” relaţiile de securitate, pe care le are deocamdată doar cu Australia. Anunţul a alarmat conducerile de la Canberra, Wellington şi Washington, consemnează agenţia citată.


Citeşte şi: Ucraina observă o regrupare a trupelor ruse desfăşurare pe teritoriul Belarusului şi se teme de o nouă ofensivă către Kiev – Black News

“Considerăm astfel de acţiuni o potenţială militarizare a regiunii şi de asemenea vedem foarte puţine motive, din punct de vedere al securităţii în Pacific, pentru o astfel de necesitate şi o astfel de prezenţă”, a răspuns Ardern la Radio NZ când a fost întrebată dacă consideră acceptabilă staţionarea unor nave militare chineze în arhipelagul din Oceania. “Considerăm acest lucru extrem de îngrijorător”, a adăugat ea.

Liderul opoziţiei din Insulele Solomon, Matthew Wale, şi-a exprimat într-un interviu acordat televiziunii ABC dezamăgirea că Australia nu a acţionat pentru a împiedica acordul cu China, deşi îl avertizase pe înaltul comisar (ambasadorul – n. red.) australian încă de anul trecut.

Ambasadorul Lachlan Strahan a răspuns luni printr-un mesaj pe Twitter: “Australia şi-a manifestat regulat şi respectuos (faţă de Insulele Solomon) preocuparea privind acordul de cooperare în domeniul securităţii propus între China şi Solomon”.

Înaltul comisar a adăugat că “familia pacifică” este cel mai bun furnizor de securitate pentru Insulele Solomon, iar şefa diplomaţiei australiene, Maris Payne, a dat rapid “like”, apreciind mesajul.

Oficialităţi americane s-au arătat de asemenea îngrijorate de noua relaţie militară creată de China, afirmând în februarie că aceasta ar putea fi un motiv pentru redeschiderea unei ambasade a SUA la Honiara, capitala Insulelor Solomon.

Citeşte şi: Zelenski se declară deschis la compromisuri, dar cere Rusiei să-şi retragă trupele înaintea oricărui acord – Black News

Premierul australian Scott Morrison a declarat jurnaliştilor că va discuta luni subiectul cu omologii săi din Papua Noua Guinee şi Fiji. “Este o problemă îngrijorătoare pentru regiune, dar nu a constituit o surpriză”, a apreciat el.

Insulele Solomon, naţiune insulară cu o populaţie sub un milion, situată la circa 2000 de kilometri la nord-est de Australia, a recunoscut diplomatic în 2019 China, în locul Taiwanului – un indiciu al creşterii influenţei Beijingului în Pacific, consideră Reuters.

Cea mai cunoscută insulă din arhipelagul Solomon este Guadalcanal, unde în 1942-1943, în timpul celui de-al doilea război mondial, s-au dat lupte grele între forţele americane şi japoneze. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE Roboți, podea interactivă, imprimantă și stilouri 3D. De aceste tehnologii beneficiază...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.