Noul ministru israelian de extremă dreapta Ben Gvir întreprinde o vizită controversată pe Esplanada Moscheilor

Publicat:

Noul ministru israelian de extremă dreapta al Securităţii Naţionale, Itamar Ben Gvir, s-a deplasat marţi dimineaţa pe Esplanada Moscheilor, loc sfânt aflat în centrul unor tensiuni în Ierusalimul de Est, în pofida ameninţărilor proferate de mişcarea palestiniană Hamas, informează AFP, potrivit agerpres.  

“Guvernul nostru nu va ceda în faţa ameninţărilor Hamas”, a declarat Ben Gvir după ce mişcarea islamistă palestiniană Hamas, ce deţine controlul asupra Fâşiei Gaza, calificase intenţia ministrului de a se deplasa la Esplanadă drept “preludiu al unei escaladări în regiune”.


Citește și : Furie în Rusia, după ce Moscova recunoaşte că a pierdut 63 de soldaţi într-un bombardament ucrainean

Al treilea loc sfânt al islamului şi cel mai sacru loc al iudaismului, sub numele “Muntele Templului”, Esplanada este situată în Oraşul Sfânt al Ierusalimului, în sectorul palestinian ocupat şi anexat de Israel.

În virtutea unui statu-quo istoric, nemusulmanii pot să vină pe Esplanadă la ore precise, însă nu se pot ruga acolo. Or, în ultimii ani, un număr tot mai mare de evrei, adesea naţionalişti, se roagă acolo pe ascuns, gest denunţat drept “provocare” de către palestinieni.

Itamar Ben Gvir, care s-a deplasat acolo de mai multe ori încă de pe vremea când era deputat, şi-a anunţat intenţia de a se deplasa pe Esplanadă şi în calitate de ministru.

“Poporul nostru palestinian va continua să-şi apere locurile sfinte şi Moscheea Al-Aqsa”, a promis marţi un purtător de cuvânt al Hamas, Hazem Qassem, calificând vizita drept “crimă”.

În anul 2000, vizita pe Esplanadă a lui Ariel Sharon, pe atunci la conducerea opoziţiei de dreapta israeliene, a fost percepută drept o provocare de către palestinieni. A doua zi, au izbucnit confruntări între palestinieni şi poliţişti israelieni, marcând începutul celei de-a doua Intifada (revolta palestiniană, 2000-2005).

În mai 2021, violenţe în Ierusalimul de Est, în special pe Esplanadă, au precedat un război de 11 zile între Hamas şi Israel.

“Muntele Templului este locul cel mai important pentru poporul Israelului, noi menţinem libertatea de mişcare pentru musulmani şi creştini, însă evreii vor urca şi pe Muntele Templului, iar cei care ameninţă trebuie să fie trataţi cu o mână de fier”, a declarat Ben Gvir.

Avocat de profesie, locuitor al uneia dintre cele mai radicale colonii din Cisiordania ocupată, Itamar Ben Gvir a devenit ministru în decembrie 2022, în cadrul guvernului condus de prim-ministrul Benjamin Netanyahu, cel mai de dreapta din istoria Israelului.

Citește și : Convorbire telefonică Zelenski-Von der Leyen; Ucraina aşteaptă prima tranşă a ajutorului financiar european

El apără anexarea de către Israel a Cisiordaniei, unde trăiesc 2,9 milioane de palestinieni şi 475.000 de israelieni, în colonii considerate ilegale de legislaţia internaţională.

Ben Gvir pledează de asemenea pentru transferul unei părţi din populaţia arabă a Israelului, considerată neloială, spre ţări vecine, şi se deplasează adesea în locuri unde tensiunile sunt foarte puternice, punând, potrivit detractorilor săi, gaz pe foc.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.