X

Noul parlament ucrainean îşi deschide sesiunile cu partidul lui Zelenski majoritar

Noul parlament ucrainean (Rada Supremă), dominat de partidul preşedintelui Volodimir Zelenski, s-a reunit joi pentru prima dată, cu promisiunea adoptării urgente a zeci de legi şi de învestire rapidă a unui guvern, relatează AFP, potrivit agerpres.

Zelenski, fost actor de comedie în vârstă de 41 de ani, ales triumfal în aprilie, dispune de o marjă de manevră inedită pentru a-şi pune în practică intenţiile politice, după ce partidul său Servitorul Poporului, recent constituit, a obţinut în iulie majoritatea absolută în parlamentul unicameral.

Citeşte şi: Uraganul Dorian spulberă insulele din Caraibe

Îmbrăcat într-un costum închis la culoare, dar fără cravată, Zelenski a asistat în prima parte a zilei la şedinţa solemnă inaugurală a Radei Supreme, în care deputaţii au depus jurământul, în prezenţa a patru foşti preşedinţi şi a membrilor guvernului în exerciţiu.

Zelenski va pronunţa mai târziu un discurs în care îşi va expune priorităţile politice şi economice şi va anunţa numele candidatului la postul de prim-ministru.

Conform unei surse apropiate preşedinţiei, Zelenski l-ar fi ales pentru acest post pe Oleksii Goncearuk, responsabil economic în cadrul administraţiei, jurist de formaţie, puţin cunoscut şi în vârstă de doar 35 de ani.

Zelenski are ambiţia să pună capăt războiului cu separatiştii proruşi în estul ţării, să eradicheze corupţia şi să relanseze economia fostei republici sovietice, una din cele mai sărace din Europa.

Joi urmează să fie numiţi şi miniştrii, procurorul general şi şeful serviciului de securitate (SBU).

Echipa lui Zelenski le-a dat consemn deputaţilor să ‘se pregătească să lucreze toată noaptea’ de joi spre vineri, pentru a adopta zeci de proiecte de legi, a scris portalul de ştiri lb.ua.

Format mai ales din novici în politică, partidul lui Zelenski a obţinut 254 din cele 450 de mandate parlamentare.

Citeşte şi: Zarif: SUA trebuie să respecte acordul nuclear şi să înceteze ‘terorismul economic’

Succesul electoral fulminant al lui Zelenski şi al partidului său marchează o înnoire politică fără precedent în Ucraina, reflectând dezamăgirea masivă a alegătorilor faţă de vechile elite, considerate ineficiente şi corupte.

Alte patru partide au mai trecut pragul electoral de 5%: Platforma de opoziţie (prorusă, 43 de locuri), Patria al fostului prim-ministru Iulia Timoşenko (26 de locuri), cel al ex-preşedintelui Petro Poroşenko (25) şi formaţiunea Voix, fondată de vedeta rock ucraineană Sviatoslav Vakarciuk (20).

Au rămas neatribuite 26 de mandate în Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014, şi în teritoriile controlate de separatiştii proruşi în estul ţării.

Tags: kievparlamentRada SupremaServitorul poporuluiucrainaVolodimir Zelenski
Categorii: Diaspora