Nu sunt 100% corecte. Cum se fac prognozele meteo în R. Moldova

Publicat:

Nu sunt 100% corecte. Cum se fac prognozele meteo în R. Moldova

Serviciul Hidrometeorologic de Stat este singura instituție autorizată din Moldova, cu specialiști calificați, care poate prognoza vremea. În cadrul unui reportaj marca Europalibera.org, specialiștii de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat au explicat că datele meteo sunt colectate din întreaga țară, în fiecare oră pe parcursul zilei și odată la trei ore noaptea, apoi ele sunt prelucrate pentru prognoza meteo.

Ghenadie Roșca, un bărbat care lucrează deja de 13 ani la Serviciul Hidrometeorologic de Stat, a spus că pentru luna iunie este ceva specific ca să fie înregistrate furtuni sau ploi abundente, însă a menționat că astfel de fenomene sunt dăunătoare pentru agricultură și populație.


„Problema este că ploile cad sub formă de averse, adică au căzut cantități foarte mari într-o zi, ca pentru o lună întreagă, iar acest lucru este foarte dăunător, pentru că apa care cade spală totul în jur, dar nu se infiltrează în pământ și are de suferit agricultura și populația”, a spus specialistul.

Totuși, Ghenadie Roșca prognozează că în următoarele zile temperaturile vor crește simțitor, iar pe alocuri vor fi înregistrate temperaturi de până la 33 de grade Celsius.

„Pentru următoarele șapte zile, ne așteptăm ca vremea să fie încă confortabilă, dar la începutul lunii iulie, temperaturile au tendința să crească, iar pe alocuri, acestea vor depăși 33 de grade Celsius”, a spus Ghenadie Roșca.

Citește și: Prognoza meteo pentru weekend: Cod galben de caniculă

Datele colectate de la 13 stații din toată țara ajung la SHS, iar de acolo sunt transmise centrelor europene, care elaborează modele numerice de prognozare.

„Principalele caracteristici pe care le luăm sunt temperatura aerului, umiditatea, presiunea atmosferică, temperatura la sol, temperatura la adâncime. La noi totul e cu senzori și datele vin direct la calculatorul principal din incinta stației”, explică Liliana Roșcovan, șefa stației meteo Chișinău.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Contrabandă cu ţigări şi alcool etilic cu destinaţia România

Contrabandă cu ţigări şi alcool etilic cu destinaţia România Peste 230.000 de țigări, aparținând a trei mărci moldovenești, contrafăcute în Ucraina, și aproape 300 de...

S-a grăbit să vină pe lume! O femeie din Taraclia a născut în ambulanță

O femeie din Taraclia a născut în ambulanță La ora 07:41, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat un apel pentru acordarea asistenței...

MAE transmite alerte de călătorie pentru Grecia şi Turcia

MAE transmite alerte de călătorie pentru Grecia şi Turcia Cetățenii Republicii Moldova care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Turcia și Republica...

Capitala are 10 senzori care monitorizează calitatea aerului

Capitala are 10 senzori care monitorizează calitatea aerului În municipiul Chișinău sunt instalați zece senzori de monitorizare a calității aerului. Dispozitivele arată nu doar umiditatea,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.