Numărul bărbaţilor ucraineni care fug de mobilizare şi intră ilegal în Slovacia s-a dublat într-un an

Publicat:

Numărul bărbaţilor ucraineni care fug de mobilizare şi intră ilegal în Slovacia s-a dublat într-un an

Slovacia a anunţat joi că numărul bărbaţilor ucraineni cu vârsta necesară pentru a servi în armată care trec ilegal graniţa slovacă aproape s-a dublat într-un an, înainte de intrarea în vigoare a unei noi legi privind mobilizarea în Ucraina, relatează AFP.

Potrivit poliţiştilor de frontieră slovaci, 338 de ucraineni au fost arestaţi şi apoi eliberaţi la frontieră în primele patru luni ale anului, faţă de 166 în aceeaşi perioadă a anului 2023, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

“În prima săptămână a lunii mai, am arestat 45 de bărbaţi”, a declarat Agnesa Kopernicka, purtătoarea de cuvânt a poliţiei de frontieră slovace.

În aceeaşi perioadă anul trecut, “numărul lor era de patru”, a adăugat ea.

O nouă lege care va intra în vigoare la sfârşitul acestei luni în Ucraina va face mai dificilă evitarea mobilizării.

De la invazia Rusiei în Ucraina, bărbaţii ucraineni cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani nu au dreptul să părăsească ţara, însă unii încearcă să iasă din ţară în mod ilegal.

Kopernicka a afirmat că ucrainenii care trec graniţa sunt plasaţi mai întâi în arest preventiv, înainte de a obţine un permis de şedere în Slovacia şi de a fi eliberaţi.

“De la începutul războiului, nu a existat nicio readmisie a imigranţilor din Slovacia în Ucraina”, a spus ea.

Kopernicka a precizat că în martie, un membru al patrulei de frontieră ucrainene, neînarmat şi îmbrăcat în civil, a trecut şi el graniţa.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

De le începutul invaziei Rusiei în Ucraina în urmă cu doi ani, un total de 1.484 de ucraineni au fost arestaţi la graniţă, potrivit poliţiştilor de frontieră slovaci.

Serviciile de frontieră ucrainene au anunţat săptămâna aceasta că au găsit cadavrele a trei militari ucraineni în râul Tisa, la graniţa cu România, o altă rută des folosită pentru a scăpa de mobilizare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Oficialii georgieni vor intra pe lista neagră a Washingtonului

Oficialii georgieni vor intra pe lista neagră a Washingtonului Funcționarii responsabili de promovarea legii georgiene privind „agenții străini” de tip rusesc ar putea fi supuși...

Ruşii au ocupat o localitate-cheie din Lugansk

Ruşii au ocupat o localitate-cheie din Lugansk Rusia a anunţat luni ocuparea satului Bilogorvka (Bilohorivka), unul dintre ultimele rămase necucerite în regiunea ucraineană Lugansk, a...

A fugit de război cu motocicleta… dar a fost prins în Moldova

A fugit de război cu motocicleta... dar a fost prins în Moldova Un bărbat în vârstă de 37 de ani a fost prins la...

CPI a emis mandat de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu

CPI a emis mandat de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu Curtea Penală Internaţională (CPI) a anunţat luni că a emis un mandat de arestare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.