Numărul femeilor alese în funcția de primar, consilier local și raional a crescut după ultimele alegeri locale generale

Publicat:

Numărul femeilor alese în funcția de primar, consilier local și raional a crescut după ultimele alegeri locale generale

Comisia Electorală Centrală (CEC) a elaborat analiza din perspectiva egalității de gen a alegerilor locale generale organizate în toamna anului 2023. „Reprezentarea de gen în cadrul alegerilor locale generale. Analiză comparativă – 2015, 2019, 2023” cuprinde date relevante privind participarea femeilor și bărbaților în procesele electorale în calitate de alegători/alegătoare, candidați/candidate, funcționari electorali/funcționare electorale și observatori/observatoare la ultimele 3 scrutine de acest fel, potrivit tvrmoldova.md.

Citește și : Grosu anunță o nouă inițiativă legislativă după ultima decizie a CC


Potrivit CEC, la alegerile din 5 noiembrie 2023, peste 23 700 de femei au fost înregistrate de organele electorale în calitate de candidate funcția de primară și consilieră în consiliile locale de nivelul I și II. Astfel, urmare a scrutinului, în Republica Moldova au fost alese:

– 215 de primare, ceea ce reprezintă 24% din numărul total al primarilor aleși,

– 366 de consiliere locale de nivelul II, sau 33,7% din total,

– 4 126 de consiliere locale de nivelul I, sau peste 41,5% din numărul total al consilierilor de nivelul I.

„Dacă vom compara aceste rezultate cu cele din scrutinele locale generale anterioare, atunci constatăm că, în cadrul alegerilor din 2023, au fost alese cu 2,2% mai multe primare decât în 2019, și cu 3,4% mai multe decât în 2015.

Fiecare al patrulea consilier ales în 2023 în componența consiliilor de nivelul I este femeie. Datele arată că în 2023, numărul consilierelor orășenești, sătești (comunale) a crescut cu 5% comparativ cu 2019, iar în 2015 au fost alese cu 11,5% mai puține femei la această funcție.

Cea mai mare creștere de reprezentare a femeilor se atestă în cadrul consiliilor locale de nivelul II. În 2023 au fost alese cu 6,6% mai multe de consiliere raionale/municipale, iar în 2015 numărul femeilor care au acces în această funcție era cu 15,2 % mai mic.

Asigurarea oportunităților egale pentru bărbați și femei în procesul electoral a devenit subiect pe agenda Comisiei Electorale Centrale începând cu anul 2012. De atunci, planurile strategice ale Comisiei prevăd acțiuni de promovare și realizare a acestui obiectiv,” se arată într-un comunicat emis de CEC.

Citește și : Liderul de onoare al democraților atenționează despre „sfârșitul” PSDE

Astfel, noul Cod electoral, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023, prevede, printre altele, și condiții speciale pentru impulsionarea participării femeilor în alegeri. Astfel, pentru prima dată, în alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023, cota minimă de reprezentare pentru ambele sexe a constituit 40%. Totodată, poziționarea candidaților pe liste a fost realizată conform formulei: minimum patru candidați la fiecare zece locuri.

„Reprezentarea de gen în cadrul alegerilor locale generale: Analiză comparativă – 2015, 2019, 2023” a fost realizată de Comisia Electorală Centrală și poate fi accesată la compartimentul „Biroul de informare”, rubrica „Studii și analize”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Scholz cere măsuri împotriva spionilor chinezi din Germania

Scholz cere măsuri împotriva spionilor chinezi din Germania Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că acuzațiile conform cărora asistentul unui proeminent politician de extremă...

Peste o sută de profiluri falsuri asociate fugarului Șor au fost identificate în doar o săptămână

Peste o sută de profiluri falsuri asociate fugarului Șor au fost identificate  în doar o săptămână În ultima săptămână, specialiștii în dezinformare de la Guvern...

Acord Rusia-Ucraina pentru schimbul a 48 de copii strămutaţi de război

Acord Rusia-Ucraina pentru schimbul a 48 de copii strămutaţi de război Rusia a anunţat miercuri un acord cu Ucraina pentru schimbul a 48 de copii...

Își vindea copilul! O ucraineancă a fost reținută în flagrant

Își vindea copilul! O ucraineancă a fost reținută în flagrant O ucraineancă în vârstă de 19 ani a fost reținută în flagrant în timp ce...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.