X

O aritmetică a candidaților și inutilitatea candidaturii lui Haley împotriva lui Trump

O aritmetică a candidaților și inutilitatea candidaturii lui Haley împotriva lui Trump

Nu rezultatul final al votului din Carolina de Sud, ci candidata e cea care explică de ce cursa electorală s-ar putea încheia atât de rapid

Dacă cineva se mai întreba dacă alegerile prezidențiale primare ale republicanilor se îndreaptă spre o încheiere anticipată, întrebarea a fost eliminată sâmbătă seara de alegătorii din Carolina de Sud, scrie THE NEW YORK TIMES, potrivit stiripesurse.ro.

Citeşte şi: Parlamentul de la Budapesta ratifică luni aderarea Suediei la NATO – Stiripesurse.md

Donald J. Trump a învins-o pe Nikki Haley cu aproximativ 20 de procente, obținând circa 60% din voturi după ce fuseseră numărate aproape toate.

O aritmetică a candidaților și inutilitatea candidaturii lui Haley împotriva lui Trump

Rezultatul nu este unul uimitor. De fapt, Trump s-a aflat într-o oarecare minoritate în ultimele sondaje date fiind numeroasele voturi în sprijinul lui Haley din orașele preponderent democrate. Forța ei ar putea fi chiar atribuită alegătorilor care intenționează să-l sprijine pe președintele Biden în alegerile generale, având în vedere că, în Carolina de Sud, oricine poate vota în alegerile primare, indiferent de partid.

Dar nu este vorba doar de niște alegeri oarecare din Carolina de Sud. Acesta e statul de baștină al dnei Haley. De obicei, chiar și candidații perdanți au reușit să câștige în statele lor de baștină. Ted Cruz și John Kasich au reușit asta împotriva lui Trump, în 2016. John McCain (2000), Howard Dean (2004), Wesley Clark (2004), Newt Gingrich (2012) și alții au reușit să câștige în statele din care proveneau. Pentru mulți dintre acești candidați, victoria din statul de baștină a fost totodată și singura. Sâmbătă însă, Haley nu a fost nici pe aproape.

O înfrângere decisivă în statul din care provii îți spune tot ce trebuie să știi (și probabil știai deja). Asta confirmă faptul că ea se situează în urma lui Trump cu un mare procent la nivelul întregii țări – un procent care a făcut ca victoria în statul de baștină să devină imposibilă. Asta aruncă apă rece și asupra celor care credeau că o altă persoană, mai cunoscută, ar putea modifica deficitul din sondaje. Iar asta a făcut-o să piardă și ultima și totodată cea mai mare șansă de a pretinde măcar un succes cât de mic înaintea zilei de marți, așa-zisa Super Tuesday, când aproape jumătate din delegații la convenția republicanilor vor fi evidențiați.

În consecință, această cursă ar urma să se încheie, și chiar curând. Din nefericire, nu acest vot din Carolina de Sud e cel care explică de ce această cursă s-ar putea încheia atât de rapid. E numărătoarea delegaților – Trump – 44, Haley – 0, și șase circumscripții încă neanunțate.

O aritmetică a candidaților și inutilitatea candidaturii lui Haley împotriva lui Trump

Da, citiți corect. Trump și-a adjudecat aproape toate voturile delegaților din Carolina de Sud, cu 60% din voturi. Și asta, din cauză că regulamentul republicanilor permite statelor să acorde câștigătorului majoritatea sau chiar toate voturile delegaților. Or, în Carolina de Sud, el a reușit să câștige de partea sa aproape fiecare delegat, câștigând totodată statul și cinci dintre cele șapte districte reprezentate în Congres – ultimele două fiind și ele remarcabile acum. (În ceea ce mă privește, mi se pare că, dacă Trump și dna Haley vor mai câștiga câte unul, ei ar putea obține scorul de 3-3 printre delegații cei mai importanți).
Pentru Trump se vor ivi mai multe șanse de a câștiga toate sau aproape toate voturile delegaților unui stat. O asemenea șansă e California. Orice procentaj de peste 50% din voturi ar însemna câte un vot din partea tuturor celor 169 de delegați din stat. Nu toate statele au reglementări atât de favorabile câștigătorului, dar cum Trump se descurcă atât de bine la nivel național – el conduce în sondaje cu aproximativ 60 de procente – niciun fel de reguli nu-l vor mai împiedica pe Trump să obțină votul majorității delegaților.

Luate laolaltă, Trump ar putea câștiga cu ușurință 90% din voturile delegaților în așa-zisa Super-Marți, pe 5 martie, când aproape jumătate din delegații prezenți la Convenția Republicană vor fi evidențiați. Asta l-ar plasa la un fir de păr distanță de obținerea nominalizării, el putând obține nominalizarea peste vreo săptămână sau două, înainte ca la New York să înceapă primul său proces penal.

Tags: alegericarolina de SudDonald J.TrumpNikki HaleySUA
Externe