Parlamentul de la Budapesta ratifică luni aderarea Suediei la NATO

Publicat:

Parlamentul de la Budapesta ratifică luni aderarea Suediei la NATO

Parlamentul ungar se pregăteşte să aprobe luni aderarea Suediei la NATO, pasul final pentru ţara nordică dornică să adere la Alianţa Nord-Atlantică după invadarea Ucrainei de către forţele ruse, transmite AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Aşteptarea a fost lungă pentru Suedia, iar calea presărată cu obstacole. La negocierile dificile cu Turcia, încheiate printr-un vot pozitiv în luna ianuarie, s-a adăugat tergiversarea din partea liderului naţionalist ungar Viktor Orban. Premierul Ungariei, care şi-a dat acordul de principiu cu mult timp în urmă, a cerut însă “respect” din partea autorităţilor de la Stockholm, considerate prea critice faţă de politica sa, înainte de a finaliza procesul.


Citeşte şi: Prima Dacie 1300 electrică, de vânzare. Ce autonomie are mașina tunată de un pasionat – Stiripesurse.md

Situaţia s-a deblocat, în cele din urmă, în ultimele săptămâni, vizita de vineri a prim-ministrului suedez Ulf Kristersson marcând epilogul unui “proces lung de reconstruire a încrederii”, conform declaraţiilor premierului Orban.

Pentru a pecetlui această cooperare, cele două ţări au anunţat achiziţionarea de către Budapesta a patru avioane de luptă din Suedia, Ungaria întărindu-şi flotă actuala de 14 avioane Gripen.

Votul din Parlamentul de la Budapesta, programat luni, în jurul orei 16:20 (15:20 GMT), promite să nu creeze surprize, având în vedere majoritatea de două treimi deţinută de coaliţia de guvernământ. Opoziţia va vota şi ea favorabil, cu excepţia formaţiunii de extremă dreapta Patria Noastră.

Protocolul de aderare al Suediei la NATO, care necesită unanimitatea celor 31 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice, este suspendat din mai 2022. Suedia şi-a anunţat candidatura în urma ofensivei Kremlinului în Ucraina, în acelaşi timp cu Finlanda, care a intrat în NATO în aprilie 2023.

Parlamentul de la Budapesta ratifică luni aderarea Suediei la NATO

În toată această perioadă, Ungaria a invocat diferite pretexte. Unii experţi au văzut în această abordare o strategie de şantaj a Budapestei pentru a obţine concesii din partea UE, precum şi deblocarea a miliarde de euro din fonduri îngheţate în prezent, în timp ce alţii au văzut în această atitudine un semn al apropierii premierului Viktor Orban de preşedintele rus Vladimir Putin şi de liderul turc Recep Tayyip Erdogan.

Însă, în opinia analistului Mate Szalai, motivaţia este alta: prim-ministrul ungar prioritizează interesele naţionale înainte de orice.”A mers cât de departe a putut”, oprindu-se la timp “pentru a nu crea probleme serioase comunităţii transatlantice”, a declarat analistul ungar pentru AFP. În acelaşi mod în care a blocat luni de zile ajutorul crucial pentru Ucraina, înainte de a ceda la începutul lunii februarie, sub presiunea partenerilor săi din UE. Adoptând o astfel de strategie, Viktor Orban vrea să demonstreze că ţara sa, cu o populaţie ce nu depăşeşte zece milioane de locuitori, contează şi “nu trebuie subestimată”, crede cercetătorul de la Universitatea Ca’ Foscari din Veneţia. El nu obţine “un rezultat tangibil în materie de politică externă”, dar această atitudine de “confruntare” pe scena internaţională îi serveşte “pentru a-şi menţine popularitatea acasă”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

Actrița Shannen Doherty a murit la 53 de ani; Suferea de cancer de mai mulți ani

Actrița Shannen Doherty a murit la 53 de ani; Suferea de cancer de mai mulți ani Shannen Doherty a murit după ce mai mulți ani...

Săptămână cu decizii majore pentru UE: Vor fi votați Președintele Parlamentului European și cel al Comisiei Europene

Săptămână cu decizii majore pentru UE: Vor fi votați Președintele Parlamentului European și cel al Comisiei Europene Parlamentul European nou ales își va desfășura sesiunea...

Jill Biden va conduce delegaţia SUA la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris

Jill Biden va conduce delegaţia SUA la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris Prima doamnă Jill Biden va conduce delegaţia SUA la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.