O bandă de hoţi sofisticaţi, care furau ediţii rare ale unor cărţi ruseşti, destructurată de Europol

Publicat:

O bandă de hoţi sofisticaţi, care furau ediţii rare ale unor cărţi ruseşti, destructurată de Europol

O bandă de hoţi sofisticaţi, care vizau cărţi vechi de mare valoare, a fost destructurată, a anunţat joi Europol, la Haga, informează DPA şi AFP.

Nouă georgieni au fost arestaţi în total în urma unor raiduri întreprinse în Georgia, Letonia, Estonia, Lituania şi Franţa, a anunţat agenţia de poliţie a Uniunii Europene, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

Ei au furat din biblioteci cel puţin 170 de ediţii rare ale unor cărţi scrise de mari autori ruşi, precum Aleksandr Puşkin şi Nikolai Gogol, cauzând un prejudiciu de aproximativ 2,5 milioane de euro şi “o incomensurabilă pierdere patrimonială adusă societăţii”, au transmis reprezentanţii Europol.

Potrivit AFP, hoţii se prezentau în biblioteci susţinând că erau cercetători şi cereau să consulte ediţii princeps foarte rare ale cărţilor unor mari scriitori, pe care le înlocuiau apoi cu copii contrafăcute cu mare atenţie.

Unele dintre cărţile furate au fost vândute la licitaţii organizate la Sankt Petersburg şi Moscova, ceea ce înseamnă că ele “sunt practic irecuperabile”, potrivit Europol.

Miercuri, aproximativ 100 de agenţi au intervenit miercuri în Georgia şi Letonia, efectuând percheziţii în 27 de spaţii. Peste 150 de cărţi au fost confiscate în cursul acestor operaţiuni. Provenienţa lor urmează să fie stabilită în perioada următoare, însă una dintre cărţile furate în Franţa a putut deja fi identificată la unul dintre suspecţi.

Patru georgieni au fost arestaţi miercuri.

Pe parcursul anchetei, alţi trei suspecţi fuseseră deja arestaţi după raiduri întreprinse în Estonia, Franţa şi Lituania, iar alţi doi suspecţi se află sub control judiciar în Franţa, a precizat Europol.

Citește și : Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

Hoţii, care riscă de acum pedepse cuprinse între şase şi 10 ani de închisoare, au acţionat în anii 2022 şi 2023 în biblioteci din mai multe ţări europene, inclusiv în Polonia, Franţa, Germania, Republica Cehă şi ţările baltice.

Ancheta internaţională a fost lansată în urma unei solicitări de informaţii din partea Franţei, care a determinat apoi alte ţări să raporteze cazuri de cărţi furate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Nivel record al prețului uleiului de măsline: Industria se confruntă cu unul dintre cele mai dificile momente din istorie

Nivel record al prețului uleiului de măsline: Industria se confruntă cu unul dintre cele mai dificile momente din istorie Grupul spaniol Deoleo, cel mai mare...

Forțele germane deconectează o conexiune la serviciul de videoconferințe Webex, după o breșă de securitate

Forțele germane deconectează o conexiune la serviciul de videoconferințe Webex, după o breșă de securitate Forţele armate germane au deconectat de la internet o conexiune...

Președintele Chinei vizitează Franța, Ungaria și Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE

Președintele Chinei vizitează Franța, Ungaria și Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE Președintele Chinei, Xi Jinping, va vizita Europa săptămâna viitoare, pentru...

De Paşti se prevede vreme generoasă, în special fără precipitaţii

De Paşti se prevede vreme generoasă, în special fără precipitaţii Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță pentru astăzi şi de Paşti vreme generoasă, în special...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.