O clădire inclusă în Registrul monumentelor s-a transformat în magazin (VIDEO)

Publicat:

O clădire inclusă în Registrul monumentelor s-a transformat în magazin

O clădire veche, inclusă în Registrul monumentelor ocrotite de stat, a devenit într-o zi… magazin. Cândva, în clădirea de peste o sută de ani învățau copiii din satul Cucioaia, raionul Telenești.

După ce școala a fost închisă, în 2022, fostul primar al localității ar fi dat clădirea în folosința unui sătean, fără acordul consilierilor. Cum s-au întâmplat lucrurile, a aflat Ana Neamțu, transmite jurnaltv.md.


Ana Neamțu, reporter Jurnal TV: „Școala din satul Cucioaia demult nu mai este ca înainte. În locul unde odinioară veneau elevii, acum se adună lumea la… cumpărături. Clădirea construită la începutul secolului XIX a devenit în 2023 un Centru comercial, de importanță locală”.

Citeşte şi: Igor Grosu ridică tonul: ‘Transnistria să se pregătească să plătească pentru gaz’ – Stiripesurse.md

Fostul consilier local Ion Harabari ne-a spus că imediat ce școala a fost închisă, din cauza numărului mic de elevi, sătenii și foștii învățători insistau ca vechea clădire să fie reorganizată într-o Casă de Cultură, în care să fie loc și pentru un muzeu al localității.

Ion Harabari, fost consilier local: „Prin luna aprilie-mai a anului 2023, noi am scris o cerere la Consiliu să ne dea instituția ca să facem un muzeu al satului. Atunci secretara ne-a motivat că nu poate să ne-o dea, pentru că nu are numărul cadastral pentru clădirea dată. În luna august am aflat că clădirea școlii e dată în arendă, domnul primar nu a vrut să ne prezinte contractul ca să vedem sub ce formă e dat”.

Acțiunile fostului primar al localității, Nicolae Rotari, sunt ilegale, pentru că decizia nu a fost consultată cu nimeni, afirmă Ion Harabari.

Ion Harabari, fost consilier local: „Am aflat așa… consilierii nu au fost informați că a fost dat în gestiune sau nu. A fost făcută aici o adunare și el a confirmat faptul că el de sine stătător l-a dat. Obiectul școlii este pus în Registrul construcțiilor protejate de stat și legea prevede ca el să fie dat numai cu acordul Consiliului local”.

Fostul primar al localității, Nicolae Rotari, nu ne-a răspuns la telefon ca să comenteze afirmațiile sătenilor. Am repetat apelul, însă nicio reacție, deocamdată. „A fost o greșeală mare că această clădire a ajuns să fie dată în scop de afacere, fără consultări cu oamenii din comunitatea noastră”, ne-a declarat Tatiana Codreanu, fost director de școală din Cucioaia.

O clădire inclusă în Registrul monumentelor s-a transformat în magazin

Tatiana Codreanu, fost director al școlii din satul Cucioaia, Telenești: „Poate apăreau și alte propuneri cu mult mai bune. Cât de legitim este acest contract rămâne la decizia organelor competente. Părerea mea e că clădirea trebuia să aparțină oamenilor și trebuia să rămână în gestiunea Primăriei. Aici se făceau nu doar lecții, dar și diferite întâlniri cu scriitori, poeți, concerte, adunări, chiar și aceleași alegeri. Noi altă clădire nu am avut în sat”.

Despre istoria clădirii ne-a spus mai multe Efim Belinschi, în vârstă de 93 de ani. Bărbatul a făcut o hartă a satului, în speranța că soarta clădirii va fi alta.

Efim Belinschi, locuitor al satului Cucioaia, Telenești: „Eu harta am făcut-o, iată acolo. Trebuia să o pun în muzeu ca să fie istoria satului, suprafața satului și istoria lui. De la anul 1940 până acum. Tot ceea ce s-a petrecut”.

Părerile sătenilor s-au împărțit când s-a deschis magazinul din sat, spune bărbatul.

Efim Belinschi, locuitor al satului Cucioaia, Telenești: „Unii nu au vrut. Se gândeau că mai bine să rămână, poate va fi întoarsă școala, să fie școală acolo”.

O clădire inclusă în Registrul monumentelor s-a transformat în magazin

L-am întrebat pe actualul primar al comunei Ghiliceni în a cărei componență se află satul Cucioaia, dacă autoritățile locale consideră necesar să readucă clădirea în gestiunea primăriei.

Ion Andronic, primar al comunei Ghiliceni, Telenești: „Toate întrebările la primarul vechi. Eu nu pot să vă răspund. Dumneavoastră ca primar nou veți interveni în această situație? Mai întâi o să-l întreb pe dumnealui care este situația acolo, apoi o să vedem. O să ne lămurim”.

Inițial, în clădire activa banca agricolă din sat. Ulterior, în 1937, aceasta a fost transformată în gimnaziu, iar mai apoi, în 2013, în școala primară-grădiniță. Instituția de învățământ din Cucioaia a fost închisă în 2022.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut,...

Trei biblioteci școlare din Ceadâr-Lunga, Briceni și Fălești vor fi modernizate cu sprijinul OTP Bank și PNUD Moldova

Trei biblioteci școlare din Ceadâr-Lunga, Briceni și Fălești vor fi modernizate cu sprijinul OTP Bank și PNUD Moldova Trei biblioteci școlare vor fi modernizate și...

Un an de la atacul Hamas în Israel – Stupefiaţi, solidari, divizaţi: israelienii sunt încă zdruncinaţi de şocul din 7 octombrie

Un an de la atacul Hamas în Israel - Stupefiaţi, solidari, divizaţi: israelienii sunt încă zdruncinaţi de şocul din 7 octombrie La un an după...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.