O comisie a Congresului american ordonă predarea unei telegrame diplomatice confidenţiale cu privire la retragerea din Afganistan

Publicat:

O comisie de parlamentari din Camera Reprezentanţilor a SUA, dominată de republicani, a ordonat luni administraţiei să predea o telegramă diplomatică ce avertizase asupra riscurilor unei retrageri a forţelor americane din Afganistan în 2021, informează AFP, potrivit agerpres.

Şeful Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor, Mike McCaul, a anunţat că va emite un ordin către Departamentul de Stat pentru a i se preda acest document intern confidenţial.


Citeşte şi: Fostul preşedinte taiwanez face o vizită în China: ‘Suntem chinezi cu toţii!’ – Black News

Trimisă de diplomaţi americani aflaţi la post la Kabul în timpul verii lui 2021, această telegramă atenţiona împotriva unei prăbuşiri rapide a guvernului afgan susţinut de Occident după retragerea trupelor americane, potrivit media.

Documentul a fost menţionat în timpul unei audieri, la 23 martie, a şefului diplomaţiei americane Antony Blinken de către Comisia pentru Afaceri Externe.

Însă Departamentul de Stat a refuzat până acum să predea această telegramă diplomatică, în numele protejării comunicărilor confidenţiale în cadrul ministerului.

Pe 26 august 2021, explozia unei bombe a ucis circa 170 de civili afgani, precum şi 13 soldaţi americani lângă aeroportul din Kabul, în plină operaţiune de evacuare de către SUA a aliaţilor lor afgani după ce talibanii au preluat puterea. Atentatul a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic-Khorasan (EI-K).

“Poporul american merită răspunsuri asupra modului în care s-a desfăşurat această tragedie şi asupra motivelor pentru care 13 militari americani şi-au pierdut viaţa”, a declarat McCaul.

Nu este clar ce va face comisia dacă Departamentul de Stat va persista în refuzul său de a furniza documentul şi dacă ea va solicita unui tribunal să ceară punerea în aplicare a ordinului.

Citeşte şi: Primele tancuri britanice Challenger au sosit în Ucraina – Black News

Opoziţia republicană, care a preluat controlul asupra Camerei Reprezentanţilor în urma legislativelor din noiembrie 2022, a promis că va lansa investigaţii asupra retragerii haotice din Afganistan, încheiată pe 30 august 2021.

Această retragere a pus capăt celei mai lungi intervenţii militare a SUA, declanşată ca represalii la atacul din 11 septembrie 2001. În cei aproape 20 de ani cât a durat, peste 2.400 de militari americani şi-au pierdut viaţa, potrivit armatei SUA.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Așteptările ministrei justiției de la noul procuror general: „Procurorul general nu poate schimba totul”

Așteptările ministrei justiției de la noul procuror general: „Procurorul general nu poate schimba totul” Ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru a declarat că, la fel cu societatea,...

MAE îndeamnă cetățenii R. Moldova să voteze la europarlamentare: ‘Participarea este esențială pentru a ne asigura că vocea noastră este auzită în UE’

MAE îndeamnă cetățenii R. Moldova să voteze la europarlamentare: 'Participarea este esențială pentru a ne asigura că vocea noastră este auzită în UE' Ministrul Afacerilor...

Maia Sandu, după ce ansamblul Hecenii a ocupat locul 3 la ‘Românii au talent’: Aţi făcut Moldova mândră!

Maia Sandu, după ce ansamblul Hecenii a ocupat locul 3 la 'Românii au talent': Aţi făcut Moldova mândră! Preşedinta Maia Sandu a afirmat că ansamblul...

Crimă fără margini. Bărbat de 35 de ani, înjunghiat mortal de către soția sa, la Hîncești

Crimă fără margini. Bărbat de 35 de ani, înjunghiat mortal de către soția sa, la Hîncești Un bărbat a murit, după ce ar fi fost...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.