X

O delegație a Comisiei Electorale Centrale a R.Moldova, vizită la Curtea Constituțională a Republicii Portugheze

O delegație a Comisiei Electorale Centrale a R.Moldova, vizită la Curtea Constituțională a Republicii Portugheze

Aflați la Lisabona, membrii delegației CEC și CICDE au întreprins o vizită la Curtea Constituțională a Republicii Portugheze. Aceasta a constituit o bună oportunitate de a cunoaște, din prima sursă, experiența portugheză în domeniul contenciosului electoral.

Președintele Curții, José João Abrantes, a salutat cu căldură delegația CEC, precum și eforturile Republicii Moldova pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Oficialul a menționat că perfecționarea cadrului normativ electoral reprezintă un pas important în direcția consolidării democrației și statului de drept. Iar îmbunătățirea proceselor electorale, inclusiv prin implementarea unor metode alternative de vot, contribuie și la atingerea standardelor europene necesare pentru aderare, potrivit jurnal.md.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Membrii delegației CEC au avut posibilitatea să discute pe larg cu reprezentanții Curții Constituționale despre modul în care Portugalia gestionează contestațiile electorale, mecanismele de asigurare a transparenței și integrității procesului electoral, precum și despre rolul pe care îl are Înalta Curte în protejarea drepturilor electorale ale cetățenilor. Întrucât tema principală a vizitei de studiu ține de experiența portugheză în gestionarea votului prin corespondență, părțile au abordat subiecte legate de procedurile de contestare a rezultatelor alegerilor realizate prin această metodă alternativă de vot, cazurile de ridicare a excepției de neconstituționalitate pentru votul prin poștă și alte aspecte conexe ce țin de competența Curții.

Cu reprezentanții Comisiei pentru Conturi și Finanțare Politică de pe lângă Curtea Constituțională a Portugaliei au fost discutate chestiuni despre campania politică în străinătate, mecanismele legale de prevenire a finanțării politice ilegale, cazuri de limitare a activității partidelor politice și alte aspecte legate de alegeri care țin de competența acestei entități.

Vizita de studiu la Lisabona și întâlnirile cu autoritățile portugheze cu atribuții în organizarea alegerilor, reprezintă un pas important în angajamentul CEC Moldova de a îmbunătăți calitatea și integritatea proceselor electorale, consolidând în același timp încrederea publicului în sistemul electoral al țării. Vizita este organizată cu suportul Consiliului Europei în cadrul proiectului „Îmbunătățirea practicilor electorale în Republica Moldova, faza a treia”.

Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Tags: CECCICDECurtea ConstitutionaladelegaţieMoldovaportugalia
Externe