O delegație a Comitetului ‘Instrumentul European pentru Pace’ al UE, în vizită de lucru la Ministerul Apărării din R.Moldova

Publicat:

O delegație a Comitetului ‘Instrumentul European pentru Pace’ al UE, vizită de lucru la Ministerul Apărării din R.Moldova

O delegație a Comitetului „Instrumentul European pentru Pace” (EPF) al UE a efectuat, astăzi, o vizită de lucru la Ministerul Apărării. Cu acest prilej, a fost prezentată o parte din echipamentele medicale și de geniu oferite, până în prezent, Armatei Naționale prin intermediul EPF.

La eveniment a participat ministrul apărării, Anatolie Nosatîi și Ambasadorul Delegației UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks. Anatolie Nosatîi a subliniat importanța sprijinului constant oferit de Uniunea Europeană în procesul de consolidare a capacităților naționale de apărare, potrivit jurnal.md.


Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

„Întrunirea noastră de azi denotă faptul că Uniunea Europeană este alături de Republica Moldova. În contextul actual fragil de securitate regională, Republica Moldova are nevoie, mai mult ca oricând, de ajutor pentru a-și spori reziliența națională față de amenințările hibride, precum și pentru a asigura pacea și stabilitatea cetățenilor săi. Suntem recunoscători partenerilor noștri externi și în special țărilor membre ale Uniunii Europene, datorită cărora, în anul 2021, a fost lansată platforma de suport ”Instrumentul European pentru Pace”, a declarat ministrul apărării.

Oficialul a mulțumit, pe această cale, tuturor actorilor implicați la realizarea proiectelor de asistență, specificând că echipamentele achiziționate până în prezent, prin intermediul EPF, deja sunt utilizate de specialiștii din subdiviziunile medicale și de geniu ale Armatei Naționale în cadrul activităților de instruire, dar și la îndeplinirea misiunilor specifice de neutralizare ale obiectelor explozive care datează din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și din timpul acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova.

„Exprim mulțumiri tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui proiect și la asigurarea procesului de livrare a echipamentului pentru Armata Națională. De asemenea, exprim recunoștință actorilor care sunt implicați și în alte proiecte EPF destinate pentru dezvoltarea capacităților de apărare a țării noastre. Mulțumiri speciale și către reprezentanții misiunii UE în Republica Moldova, în frunte cu domnul ambasador Jānis Mažeiks, care facilitează comunicarea noastră cu partenerii externi pentru realizarea cu succes a programelor de asistență ce vizează sectorul de apărare”, a spus ministrul Nosatîi.

La rândul său, ambasadorul Jānis Mažeiks a subliniat importanța parteneriatului strategic dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova.

„Sprijinul în cadrul ,,Instrumentului European pentru Pace’’ va permite Armatei Naționale să-și sporească eficacitatea operațională în conformitate cu standardele occidentale. De asemenea, va consolida capacitățile Republicii Moldova în ceea ce privește participarea sa la misiunile și operațiunile militare ale UE. Reziliența Moldovei este și reziliența noastră”, a menționat oficialul.

La final, ambasadorul Mažeiks a exprimat recunoștință tuturor statelor membre ale Uniunii Europene pentru sprijinul acordat și a felicitat Armata Națională pentru implementarea excelentă a proiectelor de asistență.

De menționat că în anul 2021 UE a lansat, platforma de suport „Instrumentul European pentru Pace”, iar în luna mai 2023, Armata Națională a recepționat primul lot de echipamente achiziționate prin intermediul EPF. Cel de-al doilea lot de asistență a fost recepționat în decembrie anul trecut. Ambele tranșe sunt destinate dezvoltării capabilităților medicale și de geniu ale Armatei Naționale, Întreg proiectul este estimat la 7 milioane euro.

Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

La momentul actual, volumul total al asistenței aprobate în domeniul apărării pentru țara noastră a crescut până la 128 milioane de euro, fiind destinat pentru asigurarea Armatei Naționale cu echipament medical, de geniu, logistic, comunicații tactice, supraveghere aeriană, comandă și control, mobilitate și apărare cibernetică.

În luna aprilie curent, Consiliul Uniunii Europene a aprobat o nouă asistență pentru dezvoltarea capabilităților de apărare ale Republicii Moldova în valoare de 41 de milioane de euro.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.