O groapă comună a fost descoperită în nordul Siriei

Publicat:

Autorităţile locale afiliate kurzilor în nord Siriei au anunţat joi descoperirea unei gropi comune cu cel puţin 29 de cadavre, probabil victime ale execuţiilor grupării jihadiste Stat Islamic (SI), potrivit unui ONG, relatează AFP, potrivit agerpres.  

“Cel puţin 29 de trupuri, între care cel al unei femei şi cele a doi copii, au fost descoperite într-o groapă comună” în apropiere de hotelul Manbij, transformat în închisoare de SI care a deţinut controlul în oraş între 2014 şi 2016, a afirmat o sursă din cadrul consiliului local din Manbij, oraş situat în provincia Alep.


Citește și : Tancurile petroliere second-hand sunt la mare căutare din cauza războiului din Ucraina

Potrivit unui comunicat al consiliului militar al oraşului, masacrul a fost descoperit miercuri, în timpul lucrărilor efectuate de municipalitate în apropiere de hotel, în centrul oraşului. Trupurile erau descompuse şi unele “aveau mâinile încătuşate şi ochii acoperiţi cu bandă”, potrivit aceleiaşi surse.

Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), rămăşiţele pământeşti aparţin probabil unor persoane răpite sau arestate de combatanţi ai SI. Organizaţia jihadistă a preluat controlul asupra Manbij la începutul lui 2014, înainte ca Forţele democratice siriene (FDS), dominate de kurzi şi susţinute de Washington, să reuşească să-i alunge din regiune după lupte încrâncenate în vara lui 2016.

SI a cucerit în 2014 regiuni mari în Irak şi Siria, instituind un “califat” autoproclamat în teritorii din cele două ţări, însă a fost în cele din urmă învins în 2017 şi 2019.

Zeci de gropi comune au fost descoperite în Siria şi Irak după înfrângerea SI, dar procesul de identificare a victimelor este lent, costisitor şi complicat.

ONG-uri între care Human Rights Watch (HRW) au făcut apel în mai multe rânduri la autorităţile kurde şi guvernul sirian să ancheteze asupra sorţii a mii de persoane date dispărute în teritoriile controlate de SI.

Citește și : Consiliul de Securitate al ONU condamnă executarea a patru militanţi ai opoziţiei în Myanmar

 

HRW şi alte organizaţii de apărare a drepturilor omului au cerut, de asemenea, comunităţii internaţionale, şi în special coaliţiei conduse de SUA, să acorde un ajutor financiar şi tehnic echipelor locale care lucrează în gropile comune.

De la începutul conflictului din Siria în 2011, aproape o jumătate de milion de persoane au fost ucise şi circa jumătate din populaţia de dinainte de război a fost strămutată.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.