O întrebare care zguduie întreaga lume: Are Iranul arme nucleare?

Publicat:

O întrebare care zguduie întreaga lume: Are Iranul arme nucleare?

Acțiunile țării, încurajate de lipsa reglementărilor internaționale și de alianța sa cu Rusia, au făcut ca Iranul să fie mai aproape ca niciodată de capacitatea de a deține arme nucleare, potrivit The Jerusalem Post.

Iranul a făcut progrese semnificative în domeniul nuclear, instalația Fordow, care este foarte bine păzită şi despre care se cunosc prea puţine informaţii, producând acum uraniu îmbogățit, care ar putea fi folosit în domeniul militar, pentru producerea de bombe nucleare, a dezvăluit un raport al Washington Post, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Moldova SUSPENDĂ Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa

În conformitate cu un acord din 2015 în ceea ce priveşte domeniul nuclear, Iranul ar fi trebuit să întrerupă producţia de uraniu îmbogăţit.

Recent, însă, au apărut rapoarte care afirmă că la Fordow au fost instalate echipamente noi, care ar putea dubla producţia de până acum de material nuclear. Dacă raportul este corect, asta ar însemna destrămarea acordului din 2015.

Documentul din 2015 a fost negociat sub denumirea de Planul comun de acțiune cuprinzător (JCPOA) de către Statele Unite, sub președinția lui Barak Obama, și Uniunea Europeană. Din punct de vedere tehnic, acesta este în vigoare, deși nu este respectat de toate părţile semnatare.

În timp ce țările europene respectă acordul, SUA s-au retras din pact în 2018, sub președinția lui Donald Trump, ceea ce a dus la o relansare a producţiei de uraniu îmbogăţit în Iran, care ar fi putut acumula o cantitate suficientă pentru cel puțin trei potențiale bombe nucleare.

Eforturile de a revigora sau de a revizui acordul au eșuat, președintele Biden recunoscând dispariția acestuia în 2022. Prăbușirea acordului nu numai că a încurajat Iranul în domeniul nuclear, dar a limitat și capacitatea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de a monitoriza și aborda progresele nucleare ale Iranului.

Citește și : Rusia este pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina pe baza acordului nefinalizat la Istanbul

Astfel că în prezent există îngrijorări că Iranul ar putea să fie mai aproape ca niciodată de capacitatea de a deține arme nucleare, a relatat Washington Post.

În contextul tensiunilor tot mai mari, viitorul este incert, iar soluțiile diplomatice par din ce în ce mai greu de obținut.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Gribincea a trecut cu bine de concursul CSJ

Gribincea a trecut cu bine de concursul CSJ Dosarul lui Vladislav Gribincea pentru funcția de judecător la CSJ, a fost declarat admisibil de Consiliul Superior al...

Premierul Recean și-a luat rămas bun de la ambasadorul Kent D. Logsdon

Premierul Recean și-a luat rămas bun de la ambasadorul Kent D. Logsdon Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii...

Suedia prezintă un plan de sprijin energetic pentru Ucraina

Suedia prezintă un plan de sprijin energetic pentru Ucraina Suedia a dezvăluit marţi un nou plan de ajutor pentru "a garanta aprovizionarea cu energie" a...

Alți cinci candidați în Colegiile CSP sunt chemaţi la audieri publice

Alți cinci candidați în Colegiile CSP sunt chemaţi la audieri publice Cinci candidați programați pentru audieri publice în perioada 30-31 mai și-au confirmat prezența, anunță...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.