O mare companie japoneză va analiza situaţia căilor ferate din R.Moldova

Publicat:

O mare companie japoneză va analiza situaţia căilor ferate din R.Moldova

În cadrul Serviciului Vamal s-a desfășurat o ședință de lucru cu reprezentanții companiei japoneze Nippon Koei, care implementează proiecte internaționale în diverse domenii, inclusiv în domeniul transportului.

Compania niponă, cu sprijinul Ministerului Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia, urmează să efectueze un studiu de prefezabilitate a rețelei feroviare din R. Moldova, inclusiv a posturilor vamale de frontieră feroviare, ce are drept scop identificarea traseului feroviar prioritar pentru transportarea mărfurilor din Ucraina către Uniunea Europeană, transmite Știri.md.


Citeşte şi: Armata Republicii Moldova este integrată în sistemul de apărare antiaeriană al României – Stiripesurse.md

După identificarea traseului feroviar, acesta urmează să fie modernizat prin adaptarea la ecartamentul european, ceea ce va consolida coridorul feroviar de marfă între Ucraina și Uniunea Europeană, prin R. Moldova.

Echipa de experți a prezentat viziunea, obiectivele și etapele de elaborare a studiului de prefezabilitate, ce va fi finaliza în februarie 2024.

Reprezentanții Serviciului Vamal au precizat că suprasolicitarea posturilor vamale rutiere la frontiera moldo-română, după declanșarea războiului din Ucraina, este cauzată de reorientarea spre piața europeană a exportatorilor din țara vecină, prin tranzitarea R. Moldova, din care considerente este necesară diversificarea modalității de transportare a mărfurilor, iar modernizarea și extinderea infrastructurii feroviare va permite majorarea volumelor de marfă transportate pe cale feroviară, ceea ce va micșora timpul de așteptare, dar și va contribui la decongestionarea traficului rutier al mărfurilor.

Totodată, experții niponi au fost informați despre procedurile de vămuire a mărfurilor la import, export și tranzit, echipamente de control vamal utilizate pe cale ferată, dar și măsurile implementate de Serviciul Vamal pentru facilitarea comerțului transfrontalier.

O mare companie japoneză va analiza situaţia căilor ferate din R.Moldova

Un alt angajament asumat este aderarea R. Moldova la Convenția privind regimul de tranzit comun, ceea ce va permite îmbunătățirea calității serviciilor prestate agenților economici, sporirea gradului de securitate a datelor, confirmarea informatică a operației de tranzit, reducerea costurilor şi întârzierilor determinate de declararea bunurilor pe hârtie, precum și diminuarea incidenței riscurilor de fraudare și de corupție prin monitorizarea online a operațiunilor de tranzit.

Experții niponi responsabili de realizarea studiului de fezabilitate vor desfășura întâlniri și cu alte autorități publice, precum Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerul Dezvoltării Economice și a Digitalizării, Ministerul Mediului al R. Moldova, Calea ferată din Moldova, și parteneri internaționali ca Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiții (BEI), Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), în scopul colectării datelor despre operațiunile de transport feroviare, volumele și tipurile de marfă, procedurile vamale.

Nippon Koei este o companie de consultanță internațională din Japonia, care oferă soluții de inginerie prin planificare, proiectare și supraveghere a construcției proiectelor de infrastructură în domeniile energiei, transporturilor, resurselor, dezvoltării sectorului urban și public. Nippon Koei din 1946 a realizat circa 5.000 de proiecte de infrastructură multidisciplinare în 150 de țări.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1...

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ avertizează populația despre riscul izbucnirii focarelor de ardere a vegetației...

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi Un artefact rar, cu o vechime...

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase De la independența sa acum peste treizeci de ani, Republica Moldova...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.