O navă militară turcă acostează într-un port israelian, o premieră în ultimii zece ani

Publicat:

O navă militară a Turciei a acostat weekendul acesta în Israel pentru prima dată după anul 2010, un semn al reconcilierii în relaţiile dintre cele două ţări după tensiunile ce au urmat asaltului israelian asupra unei flotile turce care încerca să spargă blocada impusă Fâşiei Gaza, relatează AFP, potrivit agerpres.

Fregata turcă TCG Kemalreis se afla duminică la cheu în portul Haifa, oraş din nordul Israelului, unde este stabilit cartierul general al Marinei israeliene.


Citește și : Un elicopter ONU s-a prăbușit în estul statului Congo; trei răniți

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că nava turcă a făcut acolo o escală în cadrul ”activităţilor NATO”. Ministerul turc al Apărării a declarat la rândul său că respectiva fregată urmează să rămână în portul Haifa până pe 6 septembrie.

După o lungă perioadă de răceală diplomatică, Israelul şi Turcia au anunţat pe 17 august restabilirea completă a relaţiilor lor şi revenirea ambasadorilor la Tel Aviv şi Ankara.

Citeşte şi: Centrala nucleară Zaporojie ‘a pierdut din nou conexiunea’ cu reţeaua electrică – Black News

Cele două ţări s-au aflat într-un conflict diplomatic deschis după asaltul din 31 mai 2010, lansat în apele internaţionale ale Mării Mediterane de un comando israelian împotriva navei Mavi Marmara din flotila umanitară pentru Gaza şi care s-a soldat cu moartea a zece activişti turci.

După negocieri îndelungate, Israelul a prezentat oficial scuze Turciei şi a acceptat să despăgubească victimele cu suma totală de 20 de milioane de dolari. În schimb, Ankara a acceptat să renunţe la demersurile legale iniţiate pe plan internaţional.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.