O nouă demisie în Academia Suedeză

Publicat:

O profesoară de teologie care a devenit în 2017 membru al Academiei Suedeze, instituţia care atribuie premiul Nobel pentru literatură, a anunţat miercuri că demisionează, informează DPA, scrie Agerpres.

Jayne Svenungsson, profesoară de teologie la Universitatea Lund, şi-a preluat rolul de membru al Academiei Suedeze în decembrie 2017.


Citește și : Kremlin: Kim Jong Un ar putea avea o întâlnire cu Vladimir Putin în Rusia în 2019

Ea consideră “ironic” faptul că s-a alăturat academiei – succendându-i regretatului scriitor Torgny Lindgren – exact în momentul în care instituţia suedeză a fost cuprinsă de un scandal uriaş provocat de acuzaţii de viol şi hărţuire sexuală.

Mai multe personalităţi ale academiei au părăsit de atunci instituţia suedeză, ce are un număr total de 18 membri. Alţi trei membri au fost aleşi în rândurile Academiei Suedeze în toamna acestui an.

“Plec în această perioadă, întrucât am dorit să fiu sigură de supravieţuirea şi viitorul academiei, participând la recentele proceduri de votare pentru alegerea noilor membri”, a precizat Jayne Svenungsson într-o declaraţie oficială.

În urma izbucnirii acelui scandal, Academia Suedeză a anunţat în luna mai că a decis să amâne atribuirea premiului Nobel pentru literatură pe 2018.

Disputele dintre membrii academiei au fost cauzate de modul în care instituţia suedeză a gestionat situaţia apărută în urma acuzaţiilor de hărţuire sexuală şi a încălcărilor prezumtive ale regulamentului ce reglementează chestiunea conflictului de interese. În centrul controverselor se află francezul Jean-Claude Arnault, căsătorit cu poeta Katarina Frostenson, membru al Academiei Suedeze.

Citește și : Curtea de Justiţie a UE a fixat pe 27 noiembrie o audiere asupra unui caz privind procesul Brexitului

Jean-Claude Arnault, personalitate a scenei culturale din Stockholm, a fost condamnat la doi ani de închisoare pe 1 octombrie, după ce a fost acuzat de viol. El a negat acuzaţiile şi a făcut recurs. O audiere în acest proces va avea loc săptămâna viitoare.

Jayne Svenungsson a făcut parte în acest an din facţiunea care a votat împotriva excluderii din academie a Katarinei Frostenson, care a renunţat, temporar, la calitatea ei de membru al instituţiei.

Jayne Svenungsson a spus că aşteaptă cu nerăbdare să revină la activităţile ei cu normă întreagă la Universitatea Lund. “Simt că acolo puterile mele pot fi folosite într-un mod mai bun”, a declarat ea.

Anders Olsson, purtător de cuvânt al Academiei Suedeze, a declarat pentru agenţia de presă TT că regretă decizia anunţată de Jayne Svenungsson.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.