O operă de artă de Rubens, vândută cu peste 8 milioane de dolari la o licitaţie controversată

Publicat:

O operă de artă realizată de maestrul flamand Rubens a fost adjudecată miercuri în schimbul sumei de 8,2 milioane de dolari la o licitaţie controversată organizată la New York, unele voci estimând că familia regală, proprietara operei, ar fi trebuit să ofere mai întâi ocazia muzeelor din Olanda să achiziţioneze lucrarea, scrie agerpres.

Acest studiu de o dimensiuni excepţionale (49 cm x 31 cm), în care este reprezentat un tânăr cu braţele ridicate, destinat să pregătească tripticul ”The elevation of the cross” (aproximativ 1610), a fost achiziţionat în 1838 de Willem al II-lea al Ţărilor de Jos, notează AFP.


Citește și : Un bărbat a deschis focul pe o stradă din insula Corsica: cel puţin un mort şi şase răniţi

Spre deosebire de cele mai multe monarhii, în Olanda există o distincţie între patrimoniul naţional şi cel al suveranilor ţării.

Averea familiei regală a fost estimată în 2011 la 220 milioane de dolari de revista Forbes.

În ultimele săptămâni, anunţul vânzării prin licitaţie a mai multe opere de artă din colecţia casei regale a suscitat critici din partea muzeelor olandeze. Potrivit acestora, prinţesa Christina, deţinătoarea lucrării semnată de Rubens, ar fi trebuit mai întâi să le propună lor achiziţia înainte de a o scoate la vânzare la licitaţii din străinătate. Aceasta este o datorie morală, consideră muzeele, care estimează că lucrarea lui Rubens face parte din patrimoniul cultural olandez.

Voci din grupul social-liberal D66, membru al guvernului de coaliţie, şi-au exprimat de asemenea rezervele înainte ca ministrul Culturii, din acelaşi partid politic, să întrerupă dezbaterea afirmând că decizia de a vinde o operă de artă aparţine proprietarului său.

Premierul Mark Rutte a estimat la rândul său că aceasta este o ”chestiune privată”.

”Există o distincţie importantă ce trebuie făcută în măsura în care desenul aparţine unei colecţii private şi unui particular”, a explicat pentru AFP Greg Rubenstein, responsabil din cadrul casei Sotheby’s, care a organizat licitaţia. “Proprietarul poate face orice doreşte, inclusiv să o vândă”, a adăugat acesta.

Citește și : Fidesz nu se va alătura alianţei eurosceptice propuse de Italia în perspectiva alegerilor pentru PE (secretar de stat)

Miercuri, după câteva minute febrile marcate de un duel între un cumpărător din sală şi un altul prezent la telefon, desenul a fost adjudecat cu 7 milioane de dolari – 8,2 milioane de dolari cu taxe şi comisioane. Cu mult peste suma estimată de Sotheby’s, între 2,5 şi 3,5 milioane de dolari.

Recordul precedent stabilit de un tablou al maestrului olandez a fost înregistrat în urma unei vânzări organizată de Christie’s la Londra în 2014: 3,2 milioane de lire sterline (5,5 milioane de dolari) pentru “Samson and Delilah”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.