O pasăre alpină de mici dimensiuni, desemnată Pasărea anului 2022 în Noua Zeelandă

Publicat:

O pasăre de mici dimensiuni, care trăieşte doar pe vârfurile munţilor Insulei de Sud din Noua Zeelandă, s-a clasat pe prima poziţie a concursului Pasărea anului, organizat anual în această ţară, informează DPA, potrivit agerpres.

În cadrul acestei competiţii, organizată de asociaţia pentru conservarea naturii Forest and Bird, participanţii votează pasărea nativă preferată pentru a spori gradul de sensibilizare referitor la ameninţările cu care se confruntă speciile emblematice ale Noii Zeelande.


Citeşte şi: Un nou POTOP face ravagii în Filipine: Cel puţin 98 de oameni au murit – Black News

Luni, piwauwau sau pitulicea de stâncă, a fost desemnată câştigătoarea competiţiei din 2022, deşi a primit un număr mai mic de voturi decât micul pinguin albastru korora, care a ieşit pe locul al doilea. Poziţia a treia este ocupată de kea, o specie de papagal alpin. Piwauwau a câştigat după aplicarea voturilor transferabile, potrivit site-ului https://www.forestandbird.org.nz.

Managerul campaniei de promovarea a păsării piwauwau, Stephen Day, a spus că această specie nu este foarte cunoscută în ţară.

”Merită din plin să călătoreşti pentru a vedea un exemplar de piwauwau în Alpii sudici. Sunt păsări micuţe, cu personalitate, şi, ca atâtea alte specii, ameninţate de prădători şi de schimbările climatice”, a mai spus el.

Directorul executiv al Forest and Bird, Nicola Toki, a spus că piwauwau este una dinte păsările mai puţin cunoscute de pe teritoriul ţării.

”Un vot pentru piwauwau este un vot pentru acţiunea climatică. Întrucât este singura pasăre cu adevărat alpină din Aotearoa (denumirea în maori a Noii Zeelande, n.red), aceste păsări de mici dimensiuni percep deja impactul temperaturilor mai ridicate, care permit unor prădători precum şobolanii şi herminele să urce la altitudini mai mari şi să le invadeze cuiburile din vârful munţilor”, a spus el.

Citeşte şi: Mai multe explozii au fost auzite la Kiev – Black News

Piwauwau este o pasăre mică, de culoarea măslinei, cu o coadă îndesată şi picioare lungi, care cântăreşte circa 20 de grame. Picioarele seamănă cu nişte rachete pentru zăpadă, iar ghearele lungi sunt asemenea unor crampoane cu care se prind de stânci şi de zăpadă.

Specia are habitatul deasupra nivelului lizierei în Alpii sudici şi se deplasează mai degrabă săltând şi sărind din stâncă în stâncă, decât zburând.

Concursul Pasărea anului este cel mai popular eveniment organizat de Forest and Bird, iar la ediţia din 2022, au votat circa 52.000 de persoane din toată lumea. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Unul dintre puținii opozanți ai lui Putin riscă să ajungă într-o colonie penitenciară

Unul dintre puținii opozanți ai lui Putin riscă să ajungă într-o colonie penitenciară Autoritățile ruse au deschis un dosar penal împotriva politicianului de opoziție Lev...

Zaharova jubilează după victoria partidului extremist în alegerile din Austria

Zaharova jubilează după victoria partidului extremist în alegerile din Austria Ministerul de Externe al Rusiei a afirmat miercuri că victoria Partidului Libertății (FPO – formațiune...

Elon Musk desfășoară teste în România, cu ajutorul statului. Suntem prima țară din lume în care se face așa ceva

Elon Musk desfășoară teste în România, cu ajutorul statului. Suntem prima țară din lume în care se face așa ceva Starlink, operatorul serviciului omonim de...

Întrebarea momentului în conflictul din Orientul Mijlociu și de ce nu a mai funcționat doctrina superiorităţii militare a Israelului

Întrebarea momentului în conflictul din Orientul Mijlociu și de ce nu a mai funcționat doctrina superiorităţii militare a Israelului Israelul marchează o premieră în îndelungata...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.