O statuie care îl înfăţişează pe Tony Blair aduce un omagiu cultului ‘Tonibler’ din Kosovo

Publicat:

O statuie care îl înfăţişează pe Tony Blair aduce un omagiu cultului ‘Tonibler’ din Kosovo

Un sculptor din Kosovo face ultimele retuşuri la o statuie a lui Tony Blair care urmează să fie amplasată peste două luni într-un oraş kosovar.

Agon Qosa şi alţi etnici albanezi din Kosovo îl idolatrizează pe Tony Blair pentru rolul său de lider în timpul unei campanii de bombardare a NATO din 1999, care a stăvilit înaintarea forţelor sârbe şi, în cele din urmă, a ajutat micuţa naţiune balcanică să îşi dobândească independenţa, relatează marţi Reuters, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Moldova SUSPENDĂ Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa

După 25 de ani, Qosa finalizează o statuie de lut în mărime naturală a lui Blair, care va fi turnată în bronz şi amplasată pe bulevardul Blair din oraşul estic Ferizaj, la data de 12 iunie, pentru a marca sfârşitul războiului din Kosovo din 1998-1999.

“Am decis să-l avem în oraşul nostru, în Kosovo al nostru, să fie fericit şi vesel”, a declarat Qosa în timp ce lucra la statuia care îl înfăţişează pe Blair zâmbind, îmbrăcat în costum şi făcând cu mâna.

Peste 13.000 de persoane, în special albanezi din regiune, au fost ucişi în războiul din 1998-1999. Blair, care a fost premier al Marii Britanii din 1997 până în 2007, a susţinut bombardamentul NATO asupra Serbiei pentru a o forţa să se retragă din Kosovo.

Mulţi susţinători au devenit mai târziu dezamăgiţi de Blair din cauza rolului ulterior al Marii Britanii în invazia Irakului condusă de SUA în 2003, însă multe persoane din Kosovo împărtăşesc entuziasmul lui Qosa. Potrivit biroului naţional de statistică, mai mult de zece persoane poartă numele Tonibler, Toni sau Bler – modificate pentru a se potrivi cu pronunţia locală.

Bill Clinton, care era preşedinte al SUA la momentul campaniei de bombardare desfăşurată de NATO, are la rândul său o statuie în capitala Kosovo, Pristina.

Citește și : Rusia este pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina pe baza acordului nefinalizat la Istanbul

Când Tonibler Gashi a venit pe lume, la doi ani după război, tatăl său nu avea niciun dubiu referitor la numele pe care avea să i-l dea primului său fiu. Acum în vârstă de 22 de ani, Tonibler Gashi avea nouă ani când l-a întâlnit pe adevăratul Blair la Pristina. “A fost ca şi cum aş fi întâlnit un fel de profet al poporului nostru… Mi-a strâns mâna şi m-am simţit grozav”, a spus el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cei trei astronauţi ai misiunii chineze Shenzhou-17 au revenit pe Pământ

Cei trei astronauţi ai misiunii chineze Shenzhou-17 au revenit pe Pământ Cei trei astronauţi ai misiunii chineze cu echipaj uman Shenzhou-17 au ieşit din capsula...

Financial Times a încheiat un acord cu OpenAI pentru ca ChatGPT să-i poată folosi conţinuturile

Financial Times a încheiat un acord cu OpenAI pentru ca ChatGPT să-i poată folosi conţinuturile Publicaţia britanică Financial Times (FT) a anunţat săptămâna aceasta...

Diana Șoșoacă insistă să candideze la Primăria Bucureștiului – Documente suplimentare depuse la Biroul Electoral

Diana Șoșoacă insistă să candideze la Primăria Bucureștiului - Documente suplimentare depuse la Biroul Electoral Senatoarea Diana Șoșoacă, președintele partidului SOS România, insistă să candideze...

Cehia acordă cuplurilor de acelaşi sex cea mai mare parte a drepturilor cuplurilor căsătorite, dar nu şi dreptul de a se căsători

Cehia acordă cuplurilor de acelaşi sex cea mai mare parte a drepturilor cuplurilor căsătorite, dar nu şi dreptul de a se căsători Cuplurile de acelaşi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.