O statuie din Amsterdam care o înfăţişează pe Anne Frank, vandalizată cu vopsea roşie
O statuie din Amsterdam care o înfăţişează pe Anne Frank, adolescenta evreică care a murit într-un lagăr nazist în timpul războiului din 1939-1945 şi care a devenit faimoasă în întreaga lume pentru relatarea captivităţii sale, a fost vandalizată cu vopsea roşie cu inscripţia “Free Gaza”.
Potrivit imaginilor publicate pe reţeaua X, la baza statuii a fost inscripţionat sloganul “Free Gaza”, în timp ce cele două mâini ale tinerei au fost vopsite în aceeaşi culoare roşu-sânge, potrivit stiripesurse.
Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului
Aceasta este a doua oară în mai puţin de o lună când statuia, situată într-un parc din sudul Amsterdamului, este vizată, potrivit site-ului postului local de televiziune AT5, care a fost primul care a primit fotografiile.
Această informaţie a fost confirmată de un purtător de cuvânt al poliţiei din Amsterdam contactat de AFP. Potrivit AT5, aceeaşi statuie fusese deja vandalizată la 9 iulie, moment în care municipalitatea a cerut o protecţie sporită a locului, cu camere de supraveghere video şi iluminat nocturn.
Statuia a fost vandalizată din nou, probabil sâmbătă seara. “O anchetă a fost deschisă, dar niciun suspect nu a fost identificat pentru moment”, a declarat pur şi simplu pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei. Incidentele antisemite s-au înmulţit în întreaga lume, în special în Ţările de Jos, de la războiul care face ravagii în teritoriul palestinian al Fâşiei Gaza.
Acest război a fost declanşat de un atac fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas împotriva Israelului, la 7 octombrie 2023, care s-a soldat cu o luare masivă de ostatici şi cu moartea a aproximativ 1.200 de persoane de partea israeliană. Potrivit guvernului Hamas, aproape 40.000 de persoane au murit în ofensiva israeliană de represalii asupra Fâşiei Gaza. Anne Frank a fost una dintre marile figuri ale comunităţii evreieşti din Ţările de Jos, victimă a Holocaustului, care a distrus aproximativ 75% din cei 140.000 de evrei ai ţării la acea vreme. Jurnalul ei a devenit una dintre cele mai influente relatări ale Holocaustului.
În Amsterdam – într-un cartier diferit de cel în care se află statuia vandalizată – un muzeu este dedicat poveştii sale, amenajat în casa în care ea şi familia sa s-au refugiat timp de doi ani pentru a încerca să scape de nazişti, înainte de a fi capturaţi în 1944. Anne Frank a fost deportată mai întâi la Westerbork, un lagăr de tranzit din Ţările de Jos, apoi transferată la Auschwitz şi Bergen-Belsen, unde a murit de tifos la vârsta de 16 ani, în 1945.