O statuie gigantică a regelui Felipe al VI-lea al Spaniei, care poate fi arsă în schimbul a 200.000 de euro, naşte controverse la un târg de artă

Publicat:

O statuie gigantică înfăţişându-l pe regele Felipe al VI-lea al Spaniei, realizată de doi artişti contemporani, care va putea fi arsă de cumpărătorul său, în schimbul sumei de 200.000 de euro, stârneşte controverse la târgul de artă contemporană ARCO de la Madrid, inaugurat miercuri, potrivit AFP, scrie Agerpres.

Statuia, cu o înălţime de 44 de metri, îl reprezintă pe suveran purtând un costum albastru, cămaşă albă şi cravată verde.


Citește și : Trump: Netanyahu este ‘dur, inteligent, puternic’. A făcut o treabă excelentă în calitate de premier al Israelului

Semnată de artiştii Santiago Sierra şi Eugenio Merino, creaţia a fost considerată de presa spaniolă de dreapta o ”provocare”. Statuia este intitulată ”Ninot”, termen care desemnează figurinele de mari dimensiuni arse în fiecare an la Valencia (sud-estul Spaniei) în timpul sărbătorii tradiţionale ”Las Fallas”.

Regele Felipe al VI-lea urmează să inaugureze joi târgul ARCO.

”Ninot” poate fi cumpărată pentru suma de 200.000 de euro, dar una dintre clauzele contractului de vânzare prevede că achizitorul ”se angajează să-i dea foc”, a explicat pentru AFP, Luis Navarro, colaborator al lui Santiago Sierra.

“Particularitatea acestei structuri este că nu a fost creată pentru a supravieţui în timp, pentru a fi colecţionată, ci pentru plăcerea de a fi distrusă”, a adăugat el.

Nu este pentru prima dată când cei doi artişti creează polemici. Anul trecut, o fotografie realizată de Santiago Sierra şi care înfăţişa imaginea pixelată a unor ”prizonieri politici catalani” a fost retrasă din cadrul salonului ARCO. Organizatorul târgului, Ifema, a fost nevoit să-şi prezinte scuze după ce a fost acuzat de ”cenzură”.

Eugenio Merino a devenit şi el celebru pentru un bust realist al lui Franco care putea fi folosit drept sac de box şi pentru o statuie a fostului dictator într-un frigider.

Ofensele la adresa familiei regale sunt considerate infracţiune şi sunt prevăzute în Codul penal spaniol, iar în ultimii ani, în această ţară, au avut loc mai multe procese şi condamnări care au stârnit controverse.

Citește și : Germania a pus în executare jumătate din ordinele de expulzare a refugiaţilor respinşi

În octombrie, Camera Deputaţilor a acceptat examinarea unui proiect de lege depus de stânga radicală care vizează eliminarea sau atenuarea anumitor delicte care ar putea aduce atingere libertăţii de exprimare precum apologia terorismului, injuriile la adresa Coroanei sau ofensele referitoare la stat şi la simbolurile naţionale.

În martie 2018, Spania a pierdut la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDH), care a apreciat că o condamnare a doi separatişti catalani – pentru arderea în 2007 a unei fotografii înfăţişându-i pe regele Juan Carlos şi pe regina Sofia, părinţii suveranului Felipe al VI-lea – reprezintă o încălcare a dreptului la libertatea de exprimare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.