O suedeză face închisoare pentru crime de război, după ce fiul ei a ajuns copil-soldat în Siria

Publicat:

Un tribunal din Suedia a găsit vinovată de crime de război o suedeză care nu a reuşit să-şi împiedice fiul de 12 ani să devină copil-soldat în Siria, unde a şi fost ucis în conflict, relatează vineri Reuters, potrivit agerpres.

“Curtea o condamnă pe Lina Ishaq la şase ani de închisoare pentru grava încălcare a dreptului internaţional şi crimă de război”, a anunţat instanţa.


Citeşte şi: Mike Pompeo ‘aruncă gaz pe foc’: ‘SUA ar trebui să recunoască independenţa Taiwanului’ – Black News

Femeia a negat acuzaţiile care i-au fost aduse.

“În calitate de garant al protecţiei sale, (Ishaq) a omis să-şi împiedice fiul Joan, 12-15 ani, să fie recrutat de complici necunoscuţi şi folosit drept copil-soldat din partea Statului Islamic în conflictul armat din Siria”, se precizează în verdict.

Femeia în vârstă de 49 de ani, o suedeză care s-a întors din Siria în 2020, este prima persoană pusă sub acuzare în Suedia pentru că a contribuit la recrutarea fiului ei minor pentru a deveni copil-soldat.

Citeşte şi: Ruşii au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie – Black News

Băiatul, care era născut în 2001, a murit în 2017.

Potrivit ONU, recrutarea şi folosirea de copii sub 15 ani ca soldaţi sunt interzise de dreptul internaţional umanitar, fiind recunoscute de asemenea de Curtea Penală internaţională drept crime de război.

Legislaţia suedeză permite tribunalelor să iniţieze procese pentru crime împotriva dreptului internaţional comise în afara ţării.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

După Moscova, Viktor Orban face o vizită surpriză la Beijing

După Moscova, Viktor Orban face o vizită surpriză la Beijing Premierul Ungariei, Viktor Orban, un apropiat al Kremlinului, a sosit luni în China pentru a...

Premierul francez şi-a anunţat demisia

Premierul francez şi-a anunţat demisia Premierul francez, Gabriel Attal, a anunţat duminică seara că îşi va prezenta demisia preşedintelui Emmanuel Macron luni dimineaţă, după alegerile...

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.