O sută de milioane de vaccinuri vor fi rezervate pentru țările sărace

Publicat:

O sută de milioane de doze suplimentare ale unor viitoare vaccinuri anti-COVID-19 au fost rezervate pentru ţările sărace, a anunţat marţi Alianţa Globală pentru Vaccinuri şi Imunizare (GAVI), care colaborează cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează AFP, potrivit agerpres.

La începutul lunii august, GAVI şi Fundaţia Bill & Melinda Gates au anunţat deja o colaborare cu Serum Institute of India (SII), cel mai mare producător mondial de vaccinuri prin prisma volumelor fabricate, pentru a furniza 100 de milioane de doze.


Citește și: Polițistul acuzat de moartea Breonnei Taylor pledează nevinovat

Vaccinurile vor fi comercializate cu un preţ maximal de 3 dolari per doză, cu posibilitatea obţinerii unor cantităţi mai mari.

Dezvoltate de compania farmaceutică suedezo-britanică AstraZeneca şi de cea americană Novavax, vaccinurile vor fi fabricate apoi de SII, care le va rezerva pentru Coaliţia contra coronavirusului lansată de OMS şi denumită Covax (COVID-19 Vaccine Global Access).

Această colaborare va permite institutului indian să îşi mărească încă de pe acum capacitatea de producţie pentru ca, odată ce unul sau mai multe vaccinuri vor obţine aprobările regulamentare şi acceptul OMS, dozele să poată fi distribuite în ţările cu venituri mici şi mijlocii, însă nu înainte de primul semestru al anului 2021.

În cadrul acestei colaborări, vaccinul potenţial dezvoltat de AstraZeneca va fi pus la dispoziţia unui grup de 61 de ţări, iar cel conceput de Novavax va fi disponibil la nivelul tuturor celor 92 de ţări sprijinite prin mecanismul Covax.

“Nicio ţară, bogată sau săracă, nu trebuie să fie lăsată la coada plutonului în ceea ce priveşte vaccinurile împotriva COVID-19”, a afirmat într-un comunicat medicul Seth Berkley, directorul general al GAVI.

“În acest stadiu, este important ca guvernele, instituţiile sanitare şi financiare mondiale din sectorul public şi cel privat să se unească pentru a veghea ca nicio persoană să nu rămână pe cont propriu”, a declarat şi directorul general al SII, Adar Poonawalla.

Citește și: DEMIS de guvernul de la Madrid, Quim Torra continuă lupta pentru independența Cataloniei

Mecanismul Covax face parte din ACT-Accelerator, dispozitivul internaţional creat de ONU pentru a accelera accesul echitabil la instrumentele de luptă împotriva COVID-19. Totuşi, ONU a primit doar 3 miliarde de dolari din suma cerută de 38 de miliarde de dolari.

În acest cadru, AstraZeneca s-a angajat în iunie să distribuie 300 de milioane de doze către GAVI – în plus faţă de acordul încheiat cu institutul indian.

OMS şi-a fixat obiectivul de a dispune de 2 miliarde de doze de vaccinuri până la sfârşitul anului 2021, în contextul în care pandemia declanşată de noul coronavirus a făcut deja peste 1 milion de victime pe plan mondial după ce primele cazuri au apărut la sfârşitul lunii decembrie în China. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.