X

O tânără în vârstă de 18 ani a fost arestată în Rusia pentru un poem ucrainean: ‘Nu mă vor face să tac’

O tânără în vârstă de 18 ani a fost arestată în Rusia pentru un poem ucrainean: ‘Nu mă vor face să tac’

Darya Kozyreva, o tânără în vârstă de 18 ani din St. Petersburg, a fost arestată pentru “denigrarea” repetată a armatei ruse după ce a lipit o bucată de hârtie cu extrase din poezia “Testamentul meu” a scriitorului ucrainean Taras Shevchenko pe monumentul acestuia.

Kozyreva fusese anterior arestată pentru scrierea unui mesaj anti-război pe un monument dedicat frăției dintre St. Petersburg și orașul ucrainean Mariupol, care a suferit distrugeri semnificative în timpul invaziei ruse. Ea scrisese și o postare pe rețeaua socială rusă VKontakte criticând noile amendamente la Codul Penal al Rusiei referitoare la “denigrarea” armatei ruse – ceea ce i-a adus o amendă pentru, ghici ce, “denigrarea” armatei ruse. Iată rezumatul acuzațiilor aduse lui Kozyreva prezentate de publicația Meduza, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și : America este principalul furnizor al Europei de ţiţei, motorină şi gaze naturale lichefiate

Un tribunal din St. Petersburg a condamnat-o pe Darya Kozyreva la închisoare pentru “denigrarea” repetată a armatei ruse. Ședința de judecată a avut loc cu ușile închise din cauza “secretelor de stat”, conform organizației pentru drepturile omului OVD-Info.

Serviciul de presă al instanțelor din St. Petersburg a declarat că, potrivit datelor operaționale ale anchetei, Kozyreva “menține legături stabile cu mișcările de opoziție, inclusiv reprezentanți din afara Federației Ruse, acționând în interesul statelor străine.”

Kozyreva a fost arestată pe 24 februarie, chiar de aniversarea a doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, după ce a lipit o bucată de hârtie cu extrase din poezia “Testamentul meu” a lui Taras Shevchenko pe monumentul acestuia:

 

„Oh îngroapați-mă, apoi ridicați-vă
Și rupeți lanțurile voastre grele
Și udați cu sângele tiranilor
Libertatea pe care ați câștigat-o.”

Poliția nu a reușit să îndepărteze imediat notița de pe monument, așa că au acoperit-o cu o pungă neagră. Conform publicației din St. Petersburg, Bumaga, Kozyreva a primit inițial o amendă administrativă pentru nesupunere față de poliție. Mai târziu, avocatul Vladislav Sosensky a declarat canalului de Telegram Rotonda că dosarul administrativ urma să fie schimbat într-un caz penal, care poartă o pedeapsă maximă de doi ani într-un penitenciar.

Kozyreva a primit o amendă de 30.000 de ruble (326 de dolari). “Nu a fost niciun motiv să contest cazul. Am înțeles perfect că această postare poate fi considerată denigratoare. Nu sunt de acord că această armată poate fi denigrată. În opinia mea, își face treaba excelent în a se denigra singură. Și ceea ce este mort nu poate muri. Denigrarea armatei ruse este un oximoron”, a declarat ea pentru publicația Sever Realii.

Tânăra de 18 ani a fost exmatriculată de la Universitatea de Stat din St. Petersburg din cauza cazului administrativ, în ciuda faptului că scrisese postarea înainte de a fi înscrisă la universitate.

În decembrie 2022, Kozyreva a fost arestată pentru scrierea unui mesaj anti-război “Asasini, ați bombardat. Traidori.” pe instalația “Două Inimi” situată în Piața Palatului pentru a comemora frăția dintre St. Petersburg și Mariupol. Inițial, ea a fost acuzată de “denigrarea” armatei înainte ca ei să deschidă un caz penal pentru distrugerea intenționată a proprietății. Conform OVD-Info, nu au existat evoluții în caz de atunci.

Kozyreva a fost acuzată în mai multe rânduri, dar niciunul dintre acestea nu a ajuns în instanță deoarece era încă minoră la acea vreme.

Citește și : Rusia a ocupat peste 300 de kilometri pătraţi din Ucraina în 2024

Acuzația primită pentru postarea sa pe VKontakte în martie 2022 a servit drept bază pentru cazul penal împotriva sa pentru “denigrarea” repetată a armatei ruse, după arestarea sa pe 24 februarie 2024.

“Nu mă vor face să tac. Consider că este sub demnitatea mea să rămân tăcută doar pentru că așa se așteaptă. Poate că vorbele mele nu vor influența nimic, dar cel puțin îmi voi păstra o conștiință limpede. Voi ști că nu am tăcut în anii ’22, ’23, ’24”, a declarat Kozyreva într-un interviu cu jurnaliștii în ianuarie 2024. “Sunt un patriot și un patriot în sensul adevărat al cuvântului. Nu în sensul în care interpretează propagandiștii.

Sper că totul se va schimba. Răbdarea oamenilor nu este eternă și cred că într-o zi oamenii vor lua pietrele, armele proletariatului, și se vor ridica împotriva acestor ticăloși care cred că sunt țari. Și nimeni care este vinovat în acest masacru, nimeni responsabil pentru răul care are loc acum, nu va scăpa nepedepsit. Nici un rău nu este veșnic și întotdeauna este întuneric înainte de răsărit. Și aici, la fel, vor veni zorii.”

Tags: MariupolrazboirusiaSt. Petersburg
Externe