Oamenii din Căușeni se plâng de calitatea proastă a apei

Publicat:

Oamenii din Căușeni se plâng de calitatea proastă a apei

Mai mulți locuitori din Căușeni se plâng de calitatea proastă a apei pe care o primesc la robinet.

Dacă în satul Taraclia apa este adesea de culoare neagră, cu impurități și nu corespunde parametrilor chimici, atunci în unele blocuri din orașul Căușeni apa ajunge chiar și cu viermi, arată constatările specialiștilor de la Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP), transmite moldova1.md.


Citeşte şi: Igor Grosu ridică tonul: ‘Transnistria să se pregătească să plătească pentru gaz’ – Stiripesurse.md

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atenționează că, dacă apa livrată nu corespunde normelor, operatorului îi poate fi retrasă licența.

„Acum, la moment, apa cât de cât e normală, e curată, dar când se stinge lumina, fac reparații, după aia vine apa foarte neagră”, se plâng localnicii.

Ana Sârbu din satul Taraclia, raionul Căușeni, spune că, de mai mult timp, apa care vine la robinet adesea este murdară, cu impurități și cu miros înțepător.

Oamenii din Căușeni se plâng de calitatea proastă a apei

„Apa asta numai la animale o dăm, dar așa nu poți să o consumi, e apă tehnică, dar se achită ca pentru apă potabilă, că la oraș e mai ieftină, e 15 lei și bănuți, dar la noi e 20.”

În timp ce unii locuitori din sat spun că o consumă doar pentru gospodărie, alții susțin că o folosesc și în alimentație.

„Tot timpul apa e murdară, nu putem să spălăm nici hainele. Noi vrem o schimbare, ori să-i pună un filtru oarecare, în satele vecine apa nu e mai rea decât la noi și e mai ieftină”, spune Lilia Ochișor, locuitoare din Taraclia, Căușeni.

„Puțin e neagră, vara mai observăm că mai vine cu fluturași, d’apoi ce să facem, așa mâncăm, dacă e departe apa, și de băut, uneori o mai fierbem”, afirmă Nadejda Bostan din aceeași localitate.

„Mâncare facem, ne spălăm, conserve facem, tot cu apa de la robinet. Am fântână și o lăsăm să curgă și după ce a trecut toată negreața, ne folosim”, zice Olga Cernei, locuitoare din Taraclia, Căușeni.

În prezent, cei peste patru mii de locuitori din Taraclia sunt asigurați cu apă de la șapte fântâni arteziene care funcționează pe teritoriul satului, turnurile a cinci dintre ele au fost schimbate acum patru ani.

„Sunt închise, dacă înainte în turnurile vechi puteau să cadă și resturi vegetale, și păsări, larve, când depuneau ouă, acum ele sunt absolut ermetice”, afirmă primarul localității Taraclia, raionul Căușeni, Vladimir Cucereavîi.

Primarul susține că apa livrată este tehnică, și nu potabilă, iar oamenii au fost informați despre acest fapt. El recunoaște, totuși, că apa mai ajunge și de culoare neagră în robinete, dar asta din cauza țevilor uzate.

„Apeductul este din anii 70-80, acum noi avem elaborat proiectul tehnic pentru apeduct și canalizare pentru toată localitatea, sperăm pe viitor ca în cadrul proiectului „Satul European” să obținem finanțări pentru aceste proiecte. Noi chiar nimic nu putem face decât să procurăm o stație de purificare a apei, e vorba de peste un milion de lei, Primăria nu dispune de așa bani”, subliniază primarul.

Oamenii din Căușeni se plâng de calitatea proastă a apei

Situația e și mai gravă în orașul Căușeni. Unii locatari se plâng că în apa de la robinet sunt și viermi.

„Când facem baie, se vede cum curge apa în două cu viermi, în fiecare zi curățăm robinetul, și îl curățăm că nici nu curge apa până când nu-l curățăm, când îl scoatem, stă plin, plin cu viermi acolo”, spune Elena, locuitoare din orașul Căușeni.

Specialiștii au constatat că apa din Taraclia nu corespunde parametrilor chimici, în urma prelevării probelor fiind confirmată prezența viermilor în unele probe de apă potabilă recoltate în orașul Căușeni.

„În urma investigațiilor de laborator ale calității apei din Căușeni s-au depistat anumite impurități, inclusiv viermi, din cauză că rețelele de apeduct uneori se fisurează și atunci impuritățile din sol, inclusiv larve de țânțari, pot nimeri în apa potabilă și se dezvoltă acești viermi”, menționează Liliana Carp, medic, Agenția Națională de Sănătate Publică.

În ultimele săptămâni, mai mulți cetățeni au sesizat ANRE în privința calității proaste a apei la robinet.

Oamenii din Căușeni se plâng de calitatea proastă a apei

„Noi nu suntem autoritatea care monitorizăm calitatea apei, doar calitatea prestării serviciilor: câte întreruperi, avarii, dacă se respectă aceste normative, dacă ei informează consumatorii, noi licențiem doar titularii care prestează apă potabilă și atunci când o să constatăm că apa nu corespunde și că operatorul nu întreprinde toate măsurile de a o aduce la nivel normal de potabilitate, noi putem să intervenim cu sancțiuni foarte dure, cum ar fi suspendarea sau retragerea licenței”, a declarat Violina Șpac, director ANRE.

„În cazul când el folosește apă care nu corespunde calității de apă potabilă în sistemul de aprovizionare cu apă potabilă, atunci această persoană fizică ori juridică se face responsabilă de calitatea apei, fiindcă dacă el, de exemplu, folosește apa de irigare pentru apă potabilă este o interdicție, în primul rând, ei riscă să fie lipsiți de autorizație de folosință specială a apelor și ulterior, dacă survin efecte negative sau un impact negativ de folosință a apei, ei pot fi trași la răspundere și administrativă și chiar penală”, conchide Grigore Stratulat, secretar de stat la Ministerul Mediului.

În prezent, în Republica Moldova activează 43 de operatori licențiați, care prestează serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Îți place să pleci hai-hui în lume? Destinațiile perfecte pentru o primă călătorie ‘solo’

Îți place să pleci hai-hui în lume? Destinațiile perfecte pentru o primă călătorie 'solo' Călătoria de unul singur poate fi o experiență plină de satisfacții,...

ULTIMA ORĂ/ Rezultate preliminare la alegerile locale noi și parțiale din 19 mai

ULTIMA ORĂ/ Rezultate preliminare la alegerile locale noi și parțiale din 19 mai Comisia Electorală Centrală a prezentat rezultatele preliminare ale alegerilor locale noi și...

Oficial american: Trimiterea de instructori militari în Ucraina se va întâmpla la un moment dat

Oficial american: Trimiterea de instructori militari în Ucraina se va întâmpla la un moment dat Lipsa de forță de luptă cu care se confruntă Ucraina...

Inspectoratul pentru protecția mediului din Republica Moldova se confruntă cu insuficiență de cadre

Inspectoratul pentru protecția mediului din Republica Moldova se confruntă cu insuficiență de cadre În prezent, în toată țara activează peste 200 de inspectori de mediu,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.