X

Oamenii vor să iasă în stradă la Căușeni: „S-a scuipat în votul lor…”

Oamenii vor să iasă în stradă la Căușeni: „S-a scuipat în votul lor…”

Locuitorii orașului Căușeni ar intenționa să iasă în stradă: „S-a scuipat nu doar în primar, dar și-n votul lor”, anunță președintele Platformei DA, Dinu Plângău.

Citește și: Maia Sandu: „Războiul din Ucraina a readus în prim plan riscul unui accident nuclear în regiune”

Precizăm că primarul de Căușeni ales în cadrul alegerilor locale generale din noiembrie trecut, Anatol Donțu, a fost revocat din funcție prin decizia instanței de judecată în baza unui act de constatare emis de Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

Recent, Comisia Electorală Centrală (CEC) a dispus organizarea alegerilor locale noi la Căușeni pe 17 noiembrie curent. Decizia criticată dur de liderii Platformei DA din partea căruia a și candidat Donțu.

„La moment, avem două Hotărâri a Curții Supreme de Justiție care spun 2 lucruri diferite. Într-o hotărâre Anatol Donțu poate fi primar, în cea de-a doua că nu poate fi, iar CEC-ul compus în totalitate din membri de partid a luat ca bază hotărârea care-i convine cel mai mult acestei guvernări. CEC-ul din care fac parte oameni care făceau cafele pe la deputații anonimi a decis că omul a cărui mandat a fost validat de CSJ nu mai poate fi primar, a decis-o rapid și cu anumite încălcări de procedură”, a comentat președintele Platformei DA, Dinu Plângău.

Ultima decizie a CEC urmează să fie contestată în instanță, anunță avocații lui Donțu.

„E simplu în Moldova să distrugi o carieră. De-ar lucra această determinare politică a guvernării să lupte împotriva lui Șor și a altor oligarhi la fel cum luptă cu opoziția extraparlametnară, probabil lucrurile ar fi arătat altfel, cu bune și rele… Anatol Donțu astăzi nu ar fi avut nicio problemă dacă n-ar fi avut demnitate și accepta să treacă la PAS. Mesajul lui a fost cât se poate de tranșant: ,,îi primesc pe toți de la PAS, promovăm proiectele UE, dar nu pot să mă transform în trădător sau traseist”, a mai comentat Plângău.

Precizăm că vacanța funcției a intervenit urmare a sesizării Autorității Naționale de Integritate (ANI) în legătură cu încetarea, înainte de termen, a mandatului de primar în această localitate.

Prin actul de constatare, ANI l-a decăzut pe primarul ales în cadrul alegerilor locale generale din 2023 din dreptul de a exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, inclusiv funcția de primar, pe o perioadă de 3 ani din data rămânerii definitive a actului de constatare ori din data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești prin care se confirmă existența conflictului de interese.

În temeiul Încheierii Curții Supreme de Justiție din 3 aprilie 2024, Anatolie Donțu, care câștigase alegerile din Căușeni din primul tur de scrutin cu 76 %, a fost înscris, la această dată, în Registrul persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică pe un termen de 3 ani.

Tags: alegeri locale CăușeniAnatol DonţuDinu Plângauproteste la Căușeniscandal la Căușeni
Știrile zilei