Oamenii vor să iasă în stradă la Căușeni: „S-a scuipat în votul lor…”

Publicat:

Oamenii vor să iasă în stradă la Căușeni: „S-a scuipat în votul lor…”

Locuitorii orașului Căușeni ar intenționa să iasă în stradă: „S-a scuipat nu doar în primar, dar și-n votul lor”, anunță președintele Platformei DA, Dinu Plângău.

Citește și: Maia Sandu: „Războiul din Ucraina a readus în prim plan riscul unui accident nuclear în regiune”


Precizăm că primarul de Căușeni ales în cadrul alegerilor locale generale din noiembrie trecut, Anatol Donțu, a fost revocat din funcție prin decizia instanței de judecată în baza unui act de constatare emis de Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

Recent, Comisia Electorală Centrală (CEC) a dispus organizarea alegerilor locale noi la Căușeni pe 17 noiembrie curent. Decizia criticată dur de liderii Platformei DA din partea căruia a și candidat Donțu.

„La moment, avem două Hotărâri a Curții Supreme de Justiție care spun 2 lucruri diferite. Într-o hotărâre Anatol Donțu poate fi primar, în cea de-a doua că nu poate fi, iar CEC-ul compus în totalitate din membri de partid a luat ca bază hotărârea care-i convine cel mai mult acestei guvernări. CEC-ul din care fac parte oameni care făceau cafele pe la deputații anonimi a decis că omul a cărui mandat a fost validat de CSJ nu mai poate fi primar, a decis-o rapid și cu anumite încălcări de procedură”, a comentat președintele Platformei DA, Dinu Plângău.

Ultima decizie a CEC urmează să fie contestată în instanță, anunță avocații lui Donțu.

„E simplu în Moldova să distrugi o carieră. De-ar lucra această determinare politică a guvernării să lupte împotriva lui Șor și a altor oligarhi la fel cum luptă cu opoziția extraparlametnară, probabil lucrurile ar fi arătat altfel, cu bune și rele… Anatol Donțu astăzi nu ar fi avut nicio problemă dacă n-ar fi avut demnitate și accepta să treacă la PAS. Mesajul lui a fost cât se poate de tranșant: ,,îi primesc pe toți de la PAS, promovăm proiectele UE, dar nu pot să mă transform în trădător sau traseist”, a mai comentat Plângău.

Precizăm că vacanța funcției a intervenit urmare a sesizării Autorității Naționale de Integritate (ANI) în legătură cu încetarea, înainte de termen, a mandatului de primar în această localitate.

Prin actul de constatare, ANI l-a decăzut pe primarul ales în cadrul alegerilor locale generale din 2023 din dreptul de a exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, inclusiv funcția de primar, pe o perioadă de 3 ani din data rămânerii definitive a actului de constatare ori din data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești prin care se confirmă existența conflictului de interese.

În temeiul Încheierii Curții Supreme de Justiție din 3 aprilie 2024, Anatolie Donțu, care câștigase alegerile din Căușeni din primul tur de scrutin cu 76 %, a fost înscris, la această dată, în Registrul persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică pe un termen de 3 ani.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

R.Moldova va înregistra o creștere economică substanțială în următorii cinci ani (FMI)

R.Moldova va înregistra o creștere economică substanțială în următorii cinci ani (FMI) Republica Moldova va înregistra o creștere economică substanțială în următorii cinci ani. Potrivit...

Acțiune de salubrizare în Ocolul Silvic Telenești

Acțiune de salubrizare în Ocolul Silvic Telenești Inspectorii de mediu din Telenești, în colaborare cu Întreprinderea pentru Silvicultură Telenești, au desfășurat recent o acțiune de...

Șefa Comisiei Europene îi cere preşedintelui Chinei să intervină pe lângă Rusia pentru a opri războiul în Ucraina

Șefa Comisiei Europene îi cere preşedintelui Chinei să intervină pe lângă Rusia pentru a opri războiul în Ucraina Uniunea Europeană mizează pe China pentru ca...

Rusia anunţă arestarea unui bărbat acuzat că a plănuit atacuri explozive împotriva unor instanţe de judecată

Rusia anunţă arestarea unui bărbat acuzat că a plănuit atacuri explozive împotriva unor instanţe de judecată Serviciile de securitate ruse (FSB) au anunţat luni arestarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.