Odobescu, la reuniunea miniștrilor de externe NATO: Reînnoirea angajamentului pentru Kiev, subliniind securitatea interconectată a Ucrainei și Republicii Moldova”

Publicat:

Odobescu, la reuniunea miniștrilor de externe NATO: Reînnoirea angajamentului pentru Kiev, subliniind securitatea interconectată a Ucrainei și Republicii Moldova”

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a solicitat miercuri, în prima zi a reuniunii miniștrilor de externe din NATO de la Bruxelles, menținerea vigilenței NATO cu privire la evoluțiile din regiunea Mării Negre și a pledat pentru o angajare politică și practică în susținerea Ucrainei, subliniind securitatea interconectată a Ucrainei și Republicii Moldova, scrie tvr.md.

Șefa diplomației române a participat la prima sesiune a reuniunii Consiliului Nord-Atlantic (NAC) în format aliat, care a deschis reuniunea miniștrilor de externe ai NATO ce se desfășoară la Bruxelles în perioada 3-4 aprilie, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.


Reuniunea a prilejuit un schimb de opinii cuprinzător privind temele majore de pe agenda NATO în pregătirea Summit-ului de la Washington. Au fost abordate subiecte de interes prioritar, printre care contracararea amenințărilor actuale la adresa Alianței, sprijinul politic și practic pentru Ucraina și consolidarea cooperării cu partenerii NATO.

În intervenția sa, ministrul român a salutat aderarea Suediei la NATO, o decizie cu încărcătură simbolică importantă în contextul marcării a 75 de ani de la fondarea Alianței Nord-Atlantice. A evidențiat faptul că, în actualul context de securitate, NATO trebuie să se concentreze din nou asupra misiunii sale principale de apărare colectivă, prin efortul solidar al tuturor statelor membre.

“Reamintind ultimele incidente de securitate care au afectat teritoriul aliat, demnitarul român a reiterat importanța consolidării măsurilor de descurajare și apărare pe întregul Flanc Estic, de la Marea Neagră la Marea Baltică. A subliniat că, pentru a gestiona efectele imediate, dar și consecințele pe termen lung ale agresiunii ruse asupra securității euro-atlantice, este nevoie de implementarea deplină a deciziilor privind postura aliată de descurajare, în conformitate cu angajamentele asumate la Vilnius. În context, ministrul a reliefat importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică, solicitând menținerea vigilenței NATO cu privire la evoluțiile din această regiune”, a transmis MAE.

Într-o postare pe contul său de X, Odobescu a precizat că a reiterat necesitatea de a consolida flancul de Est cu planuri regionale acționabile și a subliniat rolul critic al regiunii Marea Neagră pentru securitatea euro-atlantică. “Am îndemnat la reînnoirea angajamentului pentru Kiev, subliniind securitatea interconectată a Ucrainei și Republicii Moldova”, a transmis ea.

În perspectiva summit-ului de la Washington, ministrul Luminița Odobescu a pledat și pentru o angajare politică și practică sporită în sprijinul Ucrainei, punctând sprijinul multi-dimensional pe care țara noastră continuă să îl acorde țării vecine.

“A apreciat că asistența pentru Ucraina trebuie dublată de măsuri pentru consolidarea rezilienței și securității altor state vulnerabile din regiunea extinsă a Mării Negre, care sunt, la rândul lor, profund afectate de consecințele agresiunii ruse”, mai precizează sursa citată.

Totodată, ministrul a scos în evidență importanța relației de parteneriat cu statele din Vecinătatea Sudică a NATO, susținând aprofundarea dialogului și a cooperării în domeniile în care implicarea Alianței poate aduce valoare adăugată și poate contribui la consolidarea capacității acestor state de a gestiona provocările cu care se confruntă în actualul context de securitate.

Potrivit unui comunicat al NATO, miniștrii de externe au convenit să avanseze cu planificarea unui rol mai important al NATO în coordonarea ajutorului pentru Ucraina.

Miniștrii de externe din NATO se reunesc miercuri și joi la Bruxelles pentru a discuta un sprijin militar pentru Ucraina pe termen lung, inclusiv o propunere pentru un fond de 100 de miliarde de euro pe cinci ani, propunerile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, urmând să confere Alianței Nord-Atlantice un rol mai direct în coordonarea furnizării de arme, muniții și echipamente Ucrainei în lupta împotriva invaziei Rusiei.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Constantin Olariu explică exodul clericilor de la Mitropolia Moldovei: ‘S-au săturat de abuzuri’

Constantin Olariu explică exodul clericilor de la Mitropolia Moldovei: 'S-au săturat de abuzuri' Exodul din ultima perioadă al preoților, împreună cu comunitățile religioase pe care...

Modul neașteptat în care îți poți prelungi viața cu cinci ani

Modul neașteptat în care îți poți prelungi viața cu cinci ani Un studiu recent arată că un stil de viață sănătos poate compensa peste 60%...

Ani grei de închisoare pentru un rus care a dat foc unui centru de recrutare

Ani grei de închisoare pentru un rus care a dat foc unui centru de recrutare Un cetăţean rus a fost condamnat vineri la 15 ani...

Şi-a recunoscut vinovăţia şi scapă doar cu o amendă uriaşă

Şi-a recunoscut vinovăţia şi scapă doar cu o amendă uriaşă La 29 aprilie 2024, judecătorii din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au pronunțat sentința în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.