Ofensiva Israelului la Rafah, iminentă. Imagini din satelit surprind un imens oraș de corturi

Publicat:

Ofensiva Israelului la Rafah, iminentă. Imagini din satelit surprind un imens oraș de corturi

Israelul este pe punctul de a trimite forţe militare în oraşul Rafah din Fâşia Gaza, anticipează miercuri presa israeliană preluată de Reuters.

Sunt în curs pregătiri pentru evacuarea civililor palestinieni care se adăpostesc în localitatea de la frontiera cu Egiptul. Ziarul Israel Hayom citează o decizie a guvernului conform căreia, în urma blocării negocierilor cu Hamas, asaltul de la Rafah va avea loc „foarte curând„, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

Informaţii similare au fost publicate şi de alte instituţii de presă, iar înregistrări video din mediile sociale prezintă ceea ce pare a fi construcţia unei tabere de corturi pentru cei evacuaţi din Rafah, potrivit Agerpres.

Premierul Benjamin Netanyahu şi biroul purtătorului de cuvânt al forţelor armate israeliene nu au comentat imediat.

Deși nu a discutat public despre planuri de luptă specifice, armata israeliană a semnalat din  că este pregătită să atace la Rafah, după ce a amânat ofensiva timp de peste o lună pentru a permite discuții cu Hamas în vederea eliberării celor 133 de ostatici care se crede că sunt încă reținuți în Fâșie, dar și pentru a asculta preocupările SUA cu privire la planurile sale, relatează Times of Israel.

„Hamas a fost lovit puternic în sectorul nordic. De asemenea, a fost lovit puternic și în centrul Fâșiei. Și în curând va fi lovit puternic și în Rafah”, a declarat generalul de brigadă Itzik Cohen, comandantul Diviziei 162 care operează în Gaza, într-un interviu difuzat marți la postul public de televiziune Kan.

„Hamas ar trebui să știe că, atunci când IDF va intra în Rafah, ar face cel mai bine să ridice mâinile în semn de capitulare. Rafah nu va mai fi Rafah-ul de astăzi… Nu vor mai fi muniții acolo. Și nu vor fi ostatici acolo”, a spus el.

Israelul a procurat zeci de mii de corturi pentru civilii palestinieni pe care intenționează să îi evacueze din Rafah în următoarele săptămâni, au declarat miercuri surse israeliene.

După săptămâni de discuții cu SUA privind protecția civililor, Ministerul israelian al Apărării a cumpărat 40.000 de corturi, fiecare cu o capacitate de 10-12 persoane, pentru palestinienii relocați din Rafah, au declarat surse guvernamentale israeliene.

O înregistrare video care a circulat online pare să arate rânduri de corturi albe care sunt ridicate în Khan Younis, un oraș aflat la aproximativ 5 kilometri de Rafah. Imagini de la compania de satelit Maxar arată mai multe tabere de corturi acolo unde era teritoriu gol la 7 aprilie.

Israelul construiește un imens oraș de corturi

Israelul se pregătește să evacueze cei un milion de palestinieni din Rafah  și a început să construiască un imens oraș de corturi pentru a găzdui refugiații. Imaginile din satelit arată că amplasamentul se află la vest de Khan Younis, scrie Daily Mail.

Noi imagini din satelit par să arate Israelul construind un imens oraș de corturi în timp ce se pregătește să evacueze cei peste un milion de palestinieni care s-au refugiat în Rafah, ultimul oraș rămas în picioare în Fâșia Gaza.

Fotografiile companiei de imagistică prin satelit Planet Labs arată o aglomerare de corturi într-un model uniform lângă Khan Younis, care a fost în mare parte distrusă în timpul invaziei sângeroase a Fâșiei Gaza de către armata israeliană.

Imaginile, realizate la trei zile distanță, pe 18 aprilie și, respectiv, 21 aprilie, arată structuri albe ridicate într-o perioadă scurtă de timp.

Israelul a declarat de mai multe ori că intenționează să evacueze civilii strămuți din Rafah înainte de o operațiune militară de șase săptămâni care va începe probabil în mai.

Oficialii egipteni au declarat pentru Wall Street Journal că primele săptămâni vor fi dedicate evacuării refugiaților în Khan Younis și în alte zone dotate cu adăposturi și facilități medicale.

Hamas se pregătește pentru un „război regional la scară largă”

Pregătirile au loc în timp ce SUA spun că Hamas se pregătește pentru un „război regional la scară largă”.

Citește și : Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matt Miller, a spus că Hamas „mută stâlpii porții” în cadrul negocierilor pentru ostatici și încetarea focului, adăugând că gruparea teroristă a refuzat o „propunere foarte semnificativă”, deși nu a specificat despre ce este vorba.

„Se pare că Hamas este mai interesat de un război regional la scară largă. Este nevoie de doi pentru a ajunge la un acord, iar acum Hamas a semnalat că nu dorește un acord”, a declarat Miller.

Miller a cerut Hamas să rămână la masa negocierilor, spunând grupului că mingea este „în terenul lor”.

Israelul spune că militanții Hamas țin în continuare aproximativ 100 de ostatici și cadavrele altor peste 30.

Războiul Israel-Hamas a ucis peste 34.000 de palestinieni, potrivit oficialilor locali din domeniul sănătății, aproximativ două treimi dintre ei copii și femei. A devastat cele mai mari două orașe din Gaza și a lăsat o zonă devastată de bombe.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat marți, 23 aprilie, că trupurile a 32 de persoane ucise în urma atacurilor israeliene au fost aduse la spitalele locale în ultimele 24 de ore. De asemenea, spitalele au primit 59 de răniți, se arată în raportul său zilnic.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Concurenţi de urmărit la Eurovision 2024. Casele de pariuri indică Croaţia, Elveţia şi Ucraina drept primele trei favorite la victorie

Concurenţi de urmărit la Eurovision 2024. Casele de pariuri indică Croaţia, Elveţia şi Ucraina drept primele trei favorite la victorie Concursul Eurovision, un festival muzical...

Robert de Niro îl atacă din nou pe Donald Trump: ‘Este un monstru. Doamne fereşte, va deveni din nou preşedinte’

Robert de Niro îl atacă din nou pe Donald Trump: 'Este un monstru. Doamne fereşte, va deveni din nou preşedinte' Adversar notoriu al lui Donald...

Unul din cele mai mari orașe ale lumii se scufundă din cauza creșterii nivelului mării

Unul din cele mai mari orașe ale lumii se scufundă din cauza creșterii nivelului mării Unul dintre cele mai mari orașe din lume, Jakarta, se scufundă...

O maşină de spălat vase defectă întrerupe un concert al unei orchestre din Hamburg

O maşină de spălat vase defectă întrerupe un concert al unei orchestre din Hamburg O maşină de spălat vase defectă a dus la întreruperea unui...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.