OIAC interzice agentul neurotoxic Noviciok

Publicat:

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a inclus miercuri pe lista sa de substanţe interzise Noviciok, un agent neurotoxic pus la punct în Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece şi utilizat în 2018 în Marea Britanie într-un atac împotriva fostului agent dublu rus Serghei Skripal, transmite AFP, potrivit agerpres.

Amendarea, inedită, a listei substanţelor incluse în Convenţia privind interzicerea armelor chimice este rodul unei decizii prin consens a celor 193 de state membre, cu ocazia reuniunii anuale a OIAC.


Citește și : Von der Leyen: Albania şi Macedonia de Nord ‘ar fi meritat’ începerea negocierilor de aderare la UE

Actualizarea convenţiei, prima de la intrarea în vigoare a documentului în 1997, a fost salutată cu un ropot de aplauze de reprezentanţii statelor membre.

‘Trăim un moment important astăzi’, a declarat directorul general al OIAC, Fernando Arias.

‘Este pentru prima dată în istoria sa când lista substanţelor chimice (…) a fost actualizată’, a mai spus Arias, apreciind că această nouă etapă ‘demonstrează capacitatea convenţiei de a se adapta la evoluţia ameninţărilor’.

Tom DiNanno, asistent adjunct al secretarului de stat al SUA pentru apărare şi reprezentant al ţării sale la reuniunea de la Haga, a ‘salutat decizia prin consens de a adăuga Noviciok’ pe lista substanţelor interzise.

Noviciok, un agent neurotoxic de calitate militară, a fost utilizat în martie 2018 în atacul de la Salisbury (sud-vestul Angliei) împotriva fostului agent dublu Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia. Cei doi au supravieţuit, dar o locuitoare din zonă, Dawn Sturgess, a decedat după ce a folosit substanţa dintr-un flacon găsit şi în care a crezut că se afla parfum. După toate probabilităţile, flaconul fusese folosit pentru transportul agentului neurotoxic din Rusia, au conchis anchetatorii.

Citește și : Mohammed bin Salman a efectuat o vizită în Emiratele Arabe Unite

Occidentalii, în frunte cu guvernul britanic, au acuzat Moscova că s-a aflat la originea otrăvirii celor doi Skripal. Rusia a negat însă orice implicare.

Canada, Olanda şi SUA au prezentat în 2018 o propunere ce viza interzicerea produselor de tip Noviciok, care nu figurau pe lista OIAC.

Rusia a înaintat propria propunere de interzicere a mai multor produse chimice de acest tip, care, potrivit ei, au fost dezvoltate de SUA.

Între cele două părţi s-a ajuns ulterior la un consens.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.