Olanda: Un tribunal a decis că statul nu este responsabil de moartea unor răpitori care au luat ostatici în 1977

Publicat:

Soldaţi olandezi care au împuşcat mortal doi bărbaţi din Insulele Moluce, care au luat ostatici într-un tren în 1977 în nordul Olandei, au acţionat conform regulilor, a decis un tribunal miercuri, respingând orice responsabilitate a statului, relatează France Presse, potrivit agerpres.

La începutul anului 2017, tribunalul din Haga a ordonat deschiderea unei anchete privind moartea a doi răpitori care au deturnat un tren timp de trei săptămâni, în timp ce familiile lor asigură că ei au fost asasinaţi în timpul asaltului armatei.


Citește și : Heiko Maas: SUA înseamnă mai mult decât Casa Albă, indiferent de ce spune Trump pe Twitter

“Reclamanţii au susţinut că Max Papilaja şi Hansina Uktolseja au fost ucişi inutil de către soldaţi, deşi ei aveau posibilitatea concretă de a-i aresta. Curtea respinge acest lucru”, a declarat instanţa într-un comunicat.

Nouă militanţi separatişti din insulele indoneziene Moluce au deturnat un tren de pasageri în 1977, luând ostatice 55 de persoane şi confruntându-se cu poliţia timp de trei săptămâni în satul De Punt din nordul Olandei.

Rudele a doi dintre ei, Max Papilaja şi Hansina Uktolseja, au depus o plângere împotriva statului olandez după ce au avut acces la un raport de autopsie sugerând că cei doi bărbaţi au fost împuşcaţi deşi “ar fi putut şi ar fi trebuit arestaţi”.

Armata olandeză a intervenit pe 11 iunie 1977 şi a eliberat trenul după un schimb violent de focuri. Şase răpitori şi doi ostatici au fost ucişi şi şase pasageri răniţi.

Autorităţile de la Haga au susţinut întotdeauna că operaţiunea a fost efectuată în cadrul regulilor şi că soldaţii au acţionat “cu bună credinţă” în cursul confruntării.

Pentru tribunal, a cărui hotărâre este definitivă, nu s-a dovedit clar că cei doi răpitori, răniţi de gloanţe în tren, nu mai constituiau un pericol şi erau dezarmaţi.

Locuitori din Moluce au început să sosească în Olanda în 1951, după ce Indonezia a obţinut independenţa în anul 1949, temându-se de represalii după ce au luptat alături de olandezi în timpul războiului de independenţă.

Citește și : Donald Trump îl critică pe Michael Cohen: ‘Ce fel de avocat îşi înregistrează clientul? Atât de trist!’

Ei credeau că vor rămâne doar câteva luni în Olanda înainte de a se întoarce în noua lor ţară independenta, care făcea atunci obiectul negocierilor dintre guvernul olandez şi Indonezia.

Această dorinţă nu s-a materializat niciodată şi aproximativ 12.500 de persoane originare de acolo au rămas în Olanda, trăind la periferiile oraşelor din întreaga ţară.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.