X

Oleg Serebrian: La Tiraspol nu există dorință de a implica regiunea într-un conflict deschis

Oleg Serebrian: La Tiraspol nu există dorință de a implica regiunea într-un conflict deschis

La Tiraspol nu există dorință de a implica regiunea transnistreană într-un conflict deschis, nici cu Chișinăul și nici cu Ucraina, transmite agenția IPN.

Citește și: O fetiță a fost mușcată de cap! Mama: „Vedeam cum o flutură de cap… simțeam mirosul de sânge proaspăt”

Vicepremierului pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, susține că administrația de facto de la Tiraspol are o retorică împăciuitoare când e vorba de securitatea regiunii.

„Nu am sentimentul că la Tiraspol există dorință de a implica regiunea într-un conflict deschis, nici cu Chișinăul, cu atât mai mult cu Ucraina. În urma discuțiilor pe care le avem cu Tiraspolul, formale sau neformale, nu ascund că există și discuții neformale, n-am avut niciodată convingerea că se trișează la acest capitol. Nu mă îndoiesc de faptul că dacă evoluția pe frontul din Ucraina ar fi alta și comportamentul Tiraspolului ar fi altul. Ar prinde la curaj. Dar din câte vedem, războiul din Ucraina devine un război de poziții, asta înseamnă că este un război de durată. Și Ucraina trebuie să fie pregătită, dar și noi trebuie să fim pregătiți. Și sprijinul pentru Ucraina a celor din Vest trebuie să fie altul, nu doar cuvinte frumoase. Partenerii mai avuți trebuie să contribuie cu un sprijin mai puternic pentru Ucraina”, a spus Oleg Serebrian în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

Oleg Serebrian spune că, în ultima perioadă, în stânga Nistrului au avut loc exerciții și mișcări de verificare a capacităților tehnicii blindate. Potrivit vicepremierului, Tiraspolul și-ar fi propus să acționeze „în oglindă”, în contextul exercițiilor militare care au loc în dreapta Nistrului.

Recent, componenta Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii a informat că, în perioada 17 mai – 17 iunie 2024, intenționează să efectueze manevre de verificare prin mișcare a capacităților tehnicii blindate staționate la posturile de pacificare.

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a calificat asemenea acțiuni drept inoportune în contextul situației regionale de securitate.

Tags: conflict TransnistriaOleg Serebrianregiunea transnistreanăVicepremierului pentru Reintegrare
Știrile zilei